fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa brodove iz budžeta plaćeno 4,4 miliona USD

Za brodove iz budžeta plaćeno 4,4 miliona USD

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska i Barska plovidba uplatile su prve ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci, od ukupno 4,74 miliona USD, za kupovinu četiri broda tih brodarskih kompanija, potvrdili su njihovi predstavnici.

Vlada je obezbijedila 4,43 miliona USD, dok je ostatak od 313,7 hiljada USD uplatila Barska plovidba iz sopstvenih sredstava, piše Pobjeda.

Od početka otplate kredita za četiri broda tih kompanija do sada je kroz rate i učešće isplaćeno 53,64 miliona USD, od čega iz budžeta 34 miliona. Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje tih kredita.

Iz Crnogorske plovidbe su saopštili da su u ponedjeljak uplatili desetu ratu kredita Eksim banci od 2,77 miliona USD.

„Tu ratu je u cijelosti platila Vlada. Naredna rata dospijeva 21. jula i iznosi 2,73 miliona USD“, naveli su iz kotorske firme.

Oni su dodali da smatraju da neće moći da narednu ratu izmire iz soptvenih sredstava.

„U ovom trenutku možemo reći da će i sljedeću ratu većim dijelom platiti Vlada, a mi ćmo nastojati da učestvujemo u dijelu otplate“, saopšteno je iz Crnogorske plovidbe.

Prošle godine je na ime otplate kredita za kupovinu brodova te kompanije, „21, maj“ i „Kotor“, ukupno plaćeno 5,64 miliona USD, kroz osmu i devetuu ratu. Obje rate je u najvećem dijelu, od oko 5,63 miliona USD, platila Vlada iz budžeta.

Iz Barske plovidbe su kazali da su u utorak uplatili četvrtu ratu kredita od 1,97 miliona USD Eksim banci, po osnovu otplate kredita za brodove „Bar“ i „Budva“.

„Od navedenog iznosa iz budžeta države je obezbijeđeno 1,65 miliona USD, dok je preostalih 313,7 hiljada finansirano iz sredstava Barske plovidbe“, objasnili su iz kompanije.

Prošle godine je za otplatu dvije rate kredita za kupovinu dva broda ukupno plaćeno 3,99 miliona USD, od čega je iz državnog budžeta obezbijeđeno 3,37 miliona USD, a ostatak od 610 hiljada iz sopstvenih sredstava.

Naredna rata kredita dospijeva 21. julai iznosi 1,95 miliona USD.

Iz menadžmenta barske firme ranije su saopštili da neće biti u mogućnosti da iz sopstvenih sredstava izmire ovogodišnje rate.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda bila je 55,76 miliona USD.

Brodovi barske kompanije kupljeni su 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 miliona USD.

Najčitanije