fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa bolju informisanost i fer digitalnu trgovinu

Za bolju informisanost i fer digitalnu trgovinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je važno obezbijediti potpunu primjenu zakona kako bi potrošači imali izjednačen položaj kao u zemljama EU, iz čijeg zakonodavstva su u domaći sistem prenešene sve značajne direktive, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite prava potrošača, koje je ove godine posvećeno fer digitalnoj trgovini i finansijama, organizovano je nekoliko događaja u cilju što veće informisanosti i uključenosti građana u koncept poštovanja prava u toj oblasti.

Iz Ministarstva je saopšteno da se svaki građanin u određenom trenutku nalazi u ulozi potrošača.

Državna sekretarka za razvojne ekonomske politike, Milena Lipovina-Božović, kazala je da je Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao resorno za zaštitu potrošača, snažno i posvećeno radi na unapređivanju položaja potrošača u Crnoj Gori.

“Nedavno je Vlada, na predlog Ministarstva, usvojila trogodišnji nacionalni program zaštite potrošača. Taj program nalazi uporište u prioritetima predviđenim novom strategijom Evrope u ovoj oblasti i fokus stavlja na obezbjeđivanje većeg stepena poštovanja prava potrošača”, rekla je Lipovina-Božović.

Prema njenim riječima, politika zaštite prava potrošača predstavlja skup različitih mjera i aktivnosti usmjerenih na jačanje uloge i zaštitu prava potrošača kao ekonomski slabije strane koja djeluje na tržištu.

“Upravo zato, polazeći od značaja potrošača i njihove uloge u društvu, posvećeni smo jačanju svijesti o zaštiti potrošača i njihovih prava i stvaranju mehanizama da se kroz ostvarivanje tih prava poboljša kvalitet života svih građana. Potrošač kao osnova tržišne ekonomije mora biti informisan, sa pravom na izbor i zaštićen od bilo koje vrste zloupotrebe, što je neodvojivo od izgradnje snažnog društva kakvom težimo”, saopštila je Lipovina-Božović.

Zaštita potrošača je, kako se dodaje, važna oblast kojom se bave brojne institucije i organi, a Ministarstvo je kreiranjem Centralnog informacionog sistema uvezalo sve aktere i stvorilo mogućnost da svaki potrošač, nezavisno od toga u kojoj oblasti su kršena njegova prava, može na jednom mjestu da podnese potrošačku žalbu putem sajta www.potrosac.me.

“Zbog olakšanog pristupa i efikasnije upotrebe ovog sistema, Ministarstvo je kreiralo i aplikaciju Potrošač, koja je podržana na svim platformama i namijenjena korisnicima pametnih telefona”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da je ovogodišnji Svjetski dan zaštite prava potrošača posvećen fer digitalnoj trgovini i finansijama, a mlađa populacija prepoznata kao grupa koja prati trendove u modernom digitalnom svijetu, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i Centra za zaštitu potrošača održali su čas učenicima Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ u cilju dodatne promocije i podizanja svijesti o njihovim pravima i obavezama kao potrošača, ali i mehanizmima zaštite koji su propisani.

“U nastavku promocije prava potrošača u Crnoj Gori dogovoreno je i potpisivanje memoranduma o saradnji između Ministarstva ekonomskog razvoja i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“, u skladu sa Nacionalnim programom zaštite potrošača”, navodi se u saopštenju.

U cilju što bolje informisanosti i uključenosti građana u koncept zaštite njihovih potrošačkih prava iz oblasti koje su od javnog interesa, finansijskih, bankarskih ili usluga telekomunikacija u subotu u Delta City-ju biće održan Info dan o zaštiti potrošača.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...