fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street u plusu zahvaljujući potražnji za energetskim dionicama

Wall Street u plusu zahvaljujući potražnji za energetskim dionicama

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Najvažniji indeksi na Wall Streetu su u utorak porasli, pri čemu Dow Jones za više od 500 bodova, zahvaljujući pojačanoj kupovini dionica energetskih kompanija, dok se investitori pripremaju za jednu od najlošijih sezona objava kvartalnih korporativnih zarada od 2008. godine.

Dow Jones indeks porastao je 2,14 odsto na 26.643 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,34 odsto na 3.197 poena, a Nasdaq 0,94 odsto na 10.488 bodova.

Skromniji rast Nasdaqa i S&P-a u utorak spriječio je tehnološki sektor, u kojem su nastavljene dobitonosne prodaje, nakon što su te dionice od marta predvodile oporavak na Wall Streetu, podigavši S&P za 40 odsto, prenosi Hina.

Među sektorskim indeksima, najviše su porasli energetski, industrijski, sirovinski, zdravstveni, kao i sektor potrošačke robe.

“Današnje trgovanje bilo je suprotno intuiciji. Čitamo o tome da Kalifornija ponovno zatvara ekonomiju i o rekordnom rastu broja zaraženih u Floridi, a po rastu cijena predvode energetske dionice. Svjedočimo svojevrsnoj mini-rotaciji u vrijednosti”, rekao je direktor investicionog društva TrimTabs Asset Management, Bob Shea.

Bankarski sektor je zabilježio gubitke, nakon što su tri velike američke banke – JP Morgan, Wells Fargo i Citigroup objavile da su rezervisale ukupno 28 milijardi USD za potencijalne loše kredite svojih klijenata pogođenih pandemijom koronavirusa.

I dok su JP Morgan Chase i Citigroup izvijestili o manjoj dobiti u drugom tromjesečju, Wells je zabilježio prvi tromjesečni gubitak od finansijske krize 2008. godine i to u visini od 2,4 milijarde USD, te je smanjio dividendu na deset centi po dionici.

Investitori se polako pripremaju da aktuelna sezona objava poslovnih rezultata pokaže najveći pad korporativnih zarada još od finansijske krize.

Na evropskim berzama većina najvažnijih indeksa takođe je oslabila, pri čemu frankfurtski DAX 0,8 odsto na 12.696 bodova, a pariški CAC 0,96 odsto na 5.007 poena. Londonski Ftse indeks trgovanje je završio u blagom plusu na 6.179 bodova.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...