fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street skočio

Wall Street skočio

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su snažno porasli, zahvaljujući padu prinosa na državne obveznice, a ulagače je ohrabrio i korak naprijed u donošenju novog paketa fiskalnih podsticaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je porastao 1,95 odsto na 31.535 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,38 odsto na 3.901 poena, a Nasdaq indeks 3,01 odsto na 13.588 bodova.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeksa od juna prošle godine, čime je nadoknadio veći dio gubitaka od prošle sedmice, najviše se zahvaljuje smirivanju situacije na tržištima obveznica.

Prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice su prošle sedmice dostigli 1,614 odsto, najviši nivo u godinu, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo, prenosi Hina.

Inflacija bi mogla ojačati zbog ubrzanja oporavka ekonomije, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19, ali i zbog ogromnih fiskalnih i monetarnih podsticaja.

No, u ponedjeljak su prinosi na desetogodišnje obveznice skliznuli na 1,45 odsto, pa se ulagači nadaju da je, nakon snažnog skoka u februaru, rast prinosa završen.

„Ulagači su ponovno skloni rizičnim investicijama, najviše cikličkim dionicama, jer se nadaju poboljšanju ekonomskog okruženja, zahvaljujući novim fiskalnim podsticajima i napretku u vakcinisanju”, rekao je portfelj menadžer u firmi Globalt, Keith Buchanan.

U subotu je Predstavnički dom Kongresa prihvatio predlog predsjednika Joea Bidena o paketu novih fiskalnih podsticaja vrijednih ukupno 1,9 biliona USD, a vjeruje se da će ga uskoro podržati i Senat.

Podršku tržištu pružili su i podaci o rastu proizvodne aktivnosti u SAD-u u februaru, na najviši nivo u tri godine.

Zahvaljujući svemu tome, porasle su cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u finansijskom i tehnološkom.

Nakon oštrog pada prošle sedmice, cijena dionice Applea skočila je više od pet odsto i najviše doprinijela rastu S&P 500 indeksa, a porasle su i cijene Microsofta, Facebooka i Amazona.

Porasla je, oko 0,5 odsto, i cijena dionice Johnson & Johnsona, nakon što je vakcina te kompanije protiv Covida-19 dobila odobrenje američkih regulatora za upotrebu.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,62 odsto na 6.588 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,64 odsto na 14.012 poena, a pariski CAC 1,57 odsto na 5.792 boda.

Najčitanije