fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street skliznuo sa rekordnih nivoa

Wall Street skliznuo sa rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSNIESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači prate poruke iz Vašingtona o novim podsticajnim ekonomskim mjerama i poslovne rezultate kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,07 odsto, na 30.937 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 odsto, na 3.849 poena, a Nasdaq indeks 0,07 odsto, na 13.626 bodova, prenosi SEEbiz.

Posljednjih sedmica tržište je raslo zahvaljujući predlogu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Bidena o novim podsticajnim fiskalnim mjerama kako bi se podržalo privredu u borbi protiv koronakrize.

I demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu slažu se da su novi podsticaji potrebni, međutim republikanci smatraju da je paket podsticajnih mjera od ukupno 1,9 biliona USD preskup.

U utorak nije bilo značajnijih vijesti u vezi toga, osim što je predstavnik demokrata u Senatu poručio da će se nastaviti s procedurom donošenja zakona o podsticajima i bez podrške republikanaca ako to bude potrebno.

U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija za posljednje prošlogodišnje tromjesečje.

Sezona objave finansijskih izvještaja ulazi u puni zamah, a od 84 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, njih 87 odsto izvijestilo je o većoj zaradi nego što su analitičari očekivali.

S obzirom na visoke nivoe cijena dionica, iako koronakriza još nije završena, ulagači se plaše da bi ‘balon’ na Wall Streetu mogao puknuti. Stoga pažljivo prate procjene kompanija o daljem poslovanju, nadajući se da će opravdati visoke nivoe cijena dionica.

„Još je početak sezone poslovnih rezultata, međutim krećemo se prema vrhuncu. Očekuje se da će biti velikih pozitivnih iznenađenja, no rizik je i da bude velikih podbačaja u rezultatima”, kazao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, a u srijedu će biti objavljeno saopštenje.

Ne očekuju se značajnije promjene u Fedovoj podsticajnoj monetarnoj politici, međutim ulagači će pažljivo pratiti poruke predsjednika Feda Jeromea Powella nakon sjednice.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle, nakon dva dana pada. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 odsto, na 6.654 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,66 odsto, na 13.870 poena, a pariski CAC 0,93 odsto, na 5.523 boda.

Najčitanije