fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street skliznuo s rekordnih vrijednosti

Wall Street skliznuo s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti, jer su ulagači oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i izvještaja koje će pokazati jačaju li inflacioni pritisci.

Dow Jones oslabio je 0,16 odsto na 33.745 bodova, dok je S&P 500 skliznuo neznatno na 4.127 poena, a Nasdaq indeks 0,36 odsto na 13.850 bodova, prenosi Hina.

Nakon što su u petak dostigli najviše vrijednosti u istoriji, u ponedjeljak su Dow Jones i S&P 500 pali, jer ulagači ne žele dodatno da riskiraju uoči objave izvještaja o kretanju potrošačkih cijena u martu, koje će biti objavljeno danas.

Pokažu li ti podaci da inflacija jača, za očekivati je da će porasti prinosi na američke državne obveznice, što bi moglo pritisnuti tržište dionica.

Sjutra će nekoliko velikih kompanija i banaka, kao što su Goldman Sachs, Wells Fargo i JPMorgan, saopštiti poslovne rezultate u prvom tromjesečju, što bi moglo da podstakne ulagače na kupovinu ili prodaju dionica.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prethodnom tromjesečju porasle 25 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

No, tako visoka očekivanja mogla bi, kako smatraju analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

„Ulagači će narednih sedmica pažljivo pratiti sezonu zarada, jer se očekuju i procjene daljeg poslovanja kompanija. U fokusu će ponovo biti valuacije dionica. Na tržištu je prisutna nervoza, jer će se vidjeti da ne možemo kupovati baš sve, kao što se to radilo posljednjih mjeseci”, rekao je analitičar u firmi OANDA, Ed Moya.

Predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, kazao je u nedjelju da je američka ekonomija na prelomnoj tački, s očekivanjima da će se narednih mjeseci rast ubrzati.

On je ipak upozorio da bi ishitreno ponovno otvaranje moglo dovesti do daljeg povećanja broja slučajeva koronavirusa.

U jednom od najmirnijih trgovinskih dana u ovoj godini na američkim berzama vlasnika je zamijenilo oko devet milijardi dionica, dok je prosječni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 odsto na 6.889 bodova, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC skliznuli neznatno na 15.215 poena, odnosno 6.161 bod.

Najčitanije