fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street potonuo više od pet odsto

Wall Street potonuo više od pet odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi potonuli više od pet odsto, što je njihov najveći dnevni pad od polovine marta, jer je splasnula nada ulagača u brzi oporavak najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Dow Jones potonuo je 1.861 bod ili 6,90 odsto, na 25.128 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 5,89 odsto, na 3.002 boda, a Nasdaq indeks 5,27 odsto, na 9.492 boda, prenosi SEEbiz.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale više od tri odsto jer su ulagače zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih od koronavirusa u pojedinim saveznim državama, koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi broj umrlih od koronavirusa mogao dosegnuti 200 hiljada do septembra, prije nego što se broj novozaraženih stavi pod kontrolu.

„Realnost je da će ekonomski rizici potrajati duže nego što se na tržištu procjenjivalo. Posljednjih sedmica tržište je možda prebrzo poraslo“, kazao je direktor kompanije KKM Financial, Dan Deming.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, S&P 500 indeks porastao je više od 35 odsto od 23. marta, pa se početkom sedmice primakao rekordnom nivou, dosegnutom 19. februara, na samo šest odsto.

S obzirom na neke makroekonomske izvještaje, ulagači su se nadali brzom oporavku ekonomije od koronakrize i izlasku iz recesije, nego razočarale su ih procjene i poruke američke centralne banke, Federelne rezerve (FED).

Fed je, naime, u srijedu nakon dvodnevne sjednice objavio da bi u ovoj godini američka ekonomija mogla pasti 6,5 odsto, a naredne porasti pet odsto.

Ključne kamatne stope ostaće niske sve do 2022. godine jer, kako je rekao predsjednik Fed-a, Jerome Powell, predstoji dugi put oporavka.

„Fed-ova poruka da će zadržati kamatne stope stabilne do 2022. godine navela je ulagače na zaključak da je Fed više zabrinut za tempo oporavka ekonomije nego prije“, kazao je direktor kompanije NovaPoint, Joseph Sroka.

I na evropskim berzama su cijene dionica pale.
Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,99 odsto, na 6.076 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,47 odsto, na 11.970 bodova, a pariski CAC 4,71 odsto, na 4.815 bodova.

Najčitanije