fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao na početku sedmice

Wall Street porastao na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu su u ponedjeljak porasli, zahvaljujući nadi ulagača u nove podsticajne mjere i korekciji cijena dionica nakon oštrog pada prošle sedmice.

Dow Jones skočio je 2,32 odsto na 25.595 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,47 odsto na 3.053 poena, a Nasdaq indeks 1,2 odsto na 9.874 boda.

Tako su indeksi nadoknadili dio gubitaka od prošle sedmice, kada su Dow Jones i S&P 500 pali oko tri odsto, a Nasdaq skoro dva odsto, prenosi Hina.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše u industrijskom.

Ulagači su ignorisali vijesti o daljem rastu broja zaraženih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na više od 2,5 miliona, dok je umrlo više od 125 hiljada ljudi.

Radije su se fokusirali na vijesti o postupnom otvaranju ekonomija većine saveznih država, a kako su splasnule nade u brzi oporavak od koronakrize, ulagači se nadaju i daljim podsticajnim mjerama centralne banke Federalne rezerve (Fed) ili Kongresa.

Analitičari Morgan Stanleya poručili su da je nova injekcija gotovine ključna kako bi se omogućio brži oporavak američke ekonomije od recesije.

Predstavnički dom Kongresa još u maju prihvatio je zakon o podsticajima u vrijednosti tri biliona USD, no Senat u kojemu većinu drže republikanci još nije raspravljao o tome i ne očekuje se da će tako skoro biti na dnevnom redu.

Najviše je skočila cijena dionice Boeinga, više od 14 odsto, jer je izveden prvi sertifikacioni let avionskim modelom 737 MAX, koji je prizemljen duže od godinu zbog nekoliko teških nesreća.

Ulagači se nadaju da bi to moglo značiti da se taj proizvođač aviona izvlači iz najdublje krize u svojoj istoriji.

Ulagače je ohrabrilo i nekoliko makroekonomskih izvještaja koji pokazuju da se najveća svjetska ekonomija postupno oporavlja od oštrog pada u martu i aprilu.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze polovinom marta pale su na najniže vrijednosti u više godina. No, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do polovine juna nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Od 23. marta, kada je pao na najnižu vrijednost u više godina, S&P 500 indeks porastao je oko 36 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 odsto na 6.225 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,18 odsto na 12.232 poena, a pariski CAC 0,73 odsto na 4.945 bodova.

Najčitanije