fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao treću sedmicu uzastopno

Wall Street pao treću sedmicu uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su treću sedmicu uzastopno, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su evropske berze pod pritiskom zbog pojačanog širenja koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones pao neznatno na 27.657 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,7 odsto na 3.319 poena, a Nasdaq indeks 0,6 odsto na 10.793 boda.

Pad tih indeksa treću sedmicu uzastopno najviše je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, prenosi Hina.

Taj sektor je mjesecima snažno rastao, pa su zbog toga indeksi na Wall Streetu nadoknadili sve gubitke od marta, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne vrijednosti.

No, posljednjih sedmica na snazi je korekcija cijena u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tih dionica, od početka septembra pao više od deset odsto ispod svoje rekordne vrijednosti, zaronivši u područje korekcije.

„Oporavak tržišta od marta bio je sjajan, a predvodilo ga je nekoliko tehnoloških divova. Te dionica su snažno porasle i u posljednjoj sedmici avgusta, pa je bilo razumno za očekivati da će uslijediti povlačenje zarade s tržišta i korekcija cijena”, rekao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Ulagače zabrinjava i spori oporavak američkog tržišta rada. Ove sedmice je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima sedmicu ranije pao, no broj Amerikanaca bez posla i dalje je vrlo visok.

Visoka nezaposlenost znači i manju potrošnju, a kako je lična potrošnja glavni pokretač američke privrede, oporavak od koronakrize mogao bi biti duži nego što su se ulagači nadali.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), poručili da će još duže vrijeme zadržati ključne kamatne stope na niskim vrijednostima, blizu nule.

Iz Fed-a su kazali i da će kamate ostati tako niske čak i kada će inflacija neko vrijeme biti iznad planiranih dva odsto. Nove projekcije pokazuju da većina čelnika Fed-a očekuje da će kamate ostati niske barem do 2023. godine.

To je bila prva sjednica Feda nakon što je njen predsjednik, Jerome Powell, nedavno najavio promjene u vođenju monetarne politike prema kojima će banka biti popustljivija po pitanju inflacije i dozvoliti njeno kretanje iznad planiranih vrijednosti određeno vrijeme.

Najave popustljive monetarne politike obično pozitivno utiču na tržišta dionica, no ovoga puta to nije bio slučaj.

„Ulagači vole kada Fed smanji kamate, jer je to dobro za tržište. No, ako Fed kaže da kamate mora duže vrijeme držati niskim, ulagači se pitaju nije li ekonomija u lošijem stanju nego što se mislilo”, kazao je Dollarhide.

Analitičari smatraju da se i narednih dana može očekivati nestabilno trgovanje, jer se bliže američki predsjednički izbori i jer su se septembar i oktobar i prije pokazali vrlo turbulentnima na tržištima.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale, nakon rasta sedmicu ranije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 odsto na 6.007 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,7 odsto na 13.116 poena, a pariski CAC 1,1 odsto na 4.978 bodova.

Evropski ulagači plaše se da će zbog širenja koronavirusa na kontinentu oporavak ekonomije biti sporiji nego što se očekivalo.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks je pao 0,2 odsto na 23.360 bodova.

Najčitanije