fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao treći dan zaredom

Wall Street pao treći dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su u srijedu treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će jačanje inflacije navesti američku centralnu banku na povećanje kamata prije nego što se očekivalo.

Dow Jones skliznuo je 1,99 odsto na 33.587 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,14 odsto na 4.063 poena, a Nasdaq indeks 2,67 odsto na 13.031 bod.

Pritom su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale. Rast je zabilježio samo naftni sektor, i to neznatno, zahvaljujući rastu cijena nafte, prenosi SEEbiz.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od februara posljedica je podatka da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u aprilu porasle tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je njihov najveći skok u skoro 12 godina.

Uz to, inflacija se probila znatno iznad granične vrijednosti američke centralne banke od dva odsto.

Taj se izvještaj danima čekao s velikim oprezom zbog naznaka da bi ogromni fiskalni podsticaji mogli izazvati rast potrošačkih cijena.

Uz to, posljednjih mjeseci snažno rastu cijene sirovina zbog poremećaja u lancima nabavke, dok kompanije povećavaju plate kako bi privukle kvalifikovane radnike.

Sve to moglo bi dovesti do jačanja inflacionih pritisaka na duže staze, premda američka centralna banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

„Očito je da svi razmišljaju o inflaciji. To je nešto što je centralna banka godinama čekala, a sada joj se želja ispunila. Pitanje je, međutim, koliko dugo će inflaciona vatra plamsati, prije nego što počne krčkati”, rekao je partner u firmi Keator Group, Matthew Keator.

I drugi su analitičari zabrinuti jer bi jačanje inflacije na duže staze moglo navesti centralnu banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

„Veliko je pitanje koliko dugo banka može ostati pri svom popustljivom stavu, suprotno stavu tržišta. Posebno ako kompanije počinju da povećavaju plate, kako bi privukle radnike, što bi moglo stvoriti veliku rupu u argumentaciji banke o privremenoj inflaciji”, kazao je ekonomista u firmi Equiti Capital, Stuart Cole.

Pod najvećim pritiskom našle su se dionice velikih tehnoloških kompanija, jer mnogi smatraju da su njihove cijene, nakon snažnog rasta prošle godine za vrijeme koronakrize, previsoke.

Cijene dionica Amazon.coma, Applea, Alphabeta, Microsofta i Tesle pale su između dva i tri odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 odsto na 7.004 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,2 odsto na 15.150 poena, a pariski CAC 0,19 odsto na 6.279 bodova.

Najčitanije