fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street oštro pao

Wall Street oštro pao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Street-u u srijedu su oštro pali, jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka ekonomije i zbog toga što je malo vjerojatno da će Kongres uskoro prihvatiti nove fiskalne podsticajne mjere.

Dow Jones skliznuo je 1,92 odsto na 26.763 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,37 odsto na 3.236 poena, a Nasdaq indeks 3,02 odsto na 10.632 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u energetskom.

Oštro su pale i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Alphabet, više od dva odsto, pa su izgubili dobitke od prethodnog dana, prenosi Hina.

Nada u brzi oporavak ekonomije i ogromne fiskalne i monetarne podsticajne mjere, podstakli su snažan oporavak cijena dionica od marta, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže vrijednosti u više godina.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne vrijednosti, no od tada su oštro pali, najviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

Negativno na tržište utiču i podaci koji pokazuju da se oporavak privrede od koronakrize usporava, nakon zamaha prethodnih mjeseci.

Prema izvještaju firme IHS Markit, u septembru su fabričke aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle, dok je oporavak većeg, uslužnog sektora usporen.

Zbog toga su nade u brzi oporavak ekonomije splasnule.

„Ekonomska aktivnost kreće se na otprilike 80 odsto vrijednosti od prije pandemije koronavirusa i neće se vratiti na te nivoe dok se ne razvije vakcina. Oporavak je sporiji nego što je bio u ona tri mjeseca kada se ekonomija otvarala nakon lockdown-a”, rekao je direktor u firmi Glenmede, Jason Pride.

Osim zbog usporenog rasta ekonomije, na tržištu vlada nesigurnost i zbog daljeg širenja koronavirusa, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih podsticajnih mjera.

Predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, kazao je da je Fed spreman da uvede i nove podsticajne mjere, ako to bude potrebno, te ponovio da bi Kongres trebalo da donese nove fiskalne podsticajne mjere.

No, malo je vjerojatno da će Kongres uskoro donijeti takve mjere, s obzirom na sukobe u Vašingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Predsjednik, Donald Trump, htio bi prije izbora da imenuje novog sudiju Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerovatno da će se predstavnici demokrata i republikanaca prije izbora dogovoriti o novim podsticajnim fiskalnim mjerama američkoj privredi.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 odsto na 5.899 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 odsto na 12.642 poena, a pariški CAC 0,62 odsto na 4.802 boda.

Najčitanije