fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street oštro pao na početku godine

Wall Street oštro pao na početku godine

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u ovoj godini, berzanski indeksi oštro pali, jer se ulagači klone rizika zbog predstojećih izbora za Senat u Džordžiji i daljeg snažnog rasta broja oboljelih od koronavirusa.

Dow Jones je skliznuo 1,25 odsto na 30.223 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,48 odsto na 3.700 poena, a Nasdaq indeks 1,47 odsto na 12.698 bodova.

Za Dow Jones i S&P 500 to je bio najveći dnevni pad od kraja oktobra, a za Nasdaq indeks od 9. decembra, pa su sva tri indeksa skliznula na najniže vrijednosti u dvije sedmice, prenosi SEEbiz.

Na samom početku trgovanja Dow Jones i S&P 500 dostigli su nove rekorde, pa se činilo da će se nastaviti trend njihovog snažnog rasta iz prošle godine na krilima ogromnih fiskalnih i monetarnih podsticaja.

No, ubrzo je na tržištu zavladao oprez, pa se smjer indeksa preokrenuo.

Ulagači, naime, nijesu voljni da riskiraju uoči važnih izbora za Senat u Džordžiji, koji će imati presudan uticaj na početak mandata izabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena.

Džordžija u posljednjih 20 godina nije birala demokrate u Senat, no ako sada ostvare dvostruku pobjedu, demokrati će zadobiti prevagu u gornjem domu.

A kako demokrati već drže većinu u Predstavničkom domu, to bi Bidenu olakšalo sprovođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreskih zakona, nove podsticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci tržište je snažno raslo zahvaljujući nadi ulagača da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19, ekonomske aktivnosti normalizovati.

No, širenje koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne popušta, pa je ukupan broj umrlih od Covida-19 premašio 350 hiljada.

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad ekonomije i zarada većine kompanija, svi berzanski indeksi na Wall Streetu prošle godine su snažno porasli i dostigli najviše vrijednosti u istoriji.

To se zahvaljuje ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama privredi, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

„Ulagači su na tački kada žele predah dok procjene različite stvari koje predstoje u ovoj godini”, rekla je direktorica u firmi Ally Invest, Lindsey Bell.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks skočio je 1,72 odsto na 6.571 bod, dok je frankfurtski DAX porastao neznatno na 13.726 poena, a pariski CAC 0,68 odsto na 5.588 bodova.

Najčitanije