fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street oštro pao

Wall Street oštro pao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zabilježio najveći dnevni gubitak u četiri mjeseca, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor nakon rasta prinosa na državne obveznice.

Dow Jones pao je 1,75 odsto na 31.402 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,45 odsto na 3.829 poena, a Nasdaq indeks 3,52 odsto na 13.119 bodova.

Najveći dnevni pad Nasdaqa u četiri mjeseca, a S&P 500 i Dow Jonesa u posljednjih mjesec, najviše je posljedica pritiska na tehnološki sektor, koji je u prosjeku izgubio 3,5 odsto, prenosi SEEbiz.

Cijene dionica Applea, Amazon.coma, Microsofta, Alphabeta, Facebooka i Netflixa pale su između 1,2 i 3,6 odsto.

Taj sektor je prošle godine, zahvaljujući zatvaranju ekonomija i radu od kuće, predvodio na tržištu po rastu, no u posljednje vrijeme ulagači se, zabrinuti zbog visokih cijena, povlače iz tog sektora.

S druge strane, zbog strahovanja da će ogromni fiskalni i monetarni podsticaji podstaknuti jačanje inflacije, posljednjih sedmica značajno rastu prinosi na američke državne obveznice.

U četvrtak su prinosi na desetogodišnje obveznice dostigli 1,614 odsto, najvišu vrijednost u godinu, pa su sada prinosi na trezorska izdanja veći od dividendnog prinosa iz S&P 500 indeksa, što čini dionice manje atraktivnima.

„To je bitno. Prinosi od 1,5 odsto uporedivi su s dividendnim prinosom S&P 500. A s desetogodišnjim obveznicama nema rizika po kapital, vratiće vam se glavnica. Odjednom su obveznice konkurentne dionicama”, rekao je predsjednik u firmi Chase Investment Counsel, Peter Tuz.

Uprkos padu, berzanski indeksi su na putu dobitaka u februaru, jer su u prvom dijelu mjeseca snažno porasli.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 odsto na 6.651 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 odsto na 13.879 poena, a pariski CAC 0,24 odsto na 5.783 boda.

Najčitanije