fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street: Najveći dnevni skok Dow Jonesa od 1933.

Wall Street: Najveći dnevni skok Dow Jonesa od 1933.

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks zabilježio najveći dnevni skok od 1933. godine, nakon što je iz Kongresa poručeno da je blizu dogovor o paketu pomoći koji bi trebao ublažiti ekonomske štete od širenja koronavirusa.

Dow Jones je skočio 11,36 odsto na 20.704 boda, dok je S&P 500 porastao 9,38 odsto na 2.447 bodova, a Nasdaq indeks 8,12 odsto na 7.417 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na taj način su berzanski indeksi nadoknadili dobar dio gubitaka od prošle sedmice, kada su potonuli više od 15 odsto, što je bio njihov najveći sedmični pad od finansijske krize 2008.

Republikanski i demkoratski zastupnici u Kongresu poručili su da su blizu dogovoru o paketu ekonomskih podsticaja vrijednom dva biliona USD, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za finansijske krize 2008. i 2009. godine.

Tim bi se paketom pomoglo i građanima koji su ostali bez posla i industrijama koje su najviše uzdrmane zbog paralize dijelova ekonomije.

Podršku tržištu pružaju i vanredne mjere američke centralne banke, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice kako bi povećala likvidnost na tržištima.

Fed je najavio i da će podržati kreditno tržište time što će direktno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio.

„Sa svim ovim podsticajima treba nam samo iskra koja će zapaliti plamen. To bi moglo biti kada se broj slučajeva koronavirusa počne smanjivati. Mislim da će tada sve na tržištima porasti”, kazao je King Lip direktor u kompaniji Baker Avenue Asset Management.

Ipak, pitanje je kada će širenje koronavirusa dostići vrhunac i početi da slabi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak da se globalna pandemija jako ubrzala, posebno u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da očekuje veliko povećanje broja zaraženih i umrlih, sa sadašnjih 334,98 hiljadazaraženih i 14,51 hiljadu smrtnih slučajeva širom svijeta.

S obzirom na posljednje makroekonomske podatke i na to da sada gotovo trećina Amerikanaca živi u izolaciji, mnogi analitičari kažu da je američka ekonomija već uronila u recesiju i da je samo pitanje koliko će duboka i duga biti.

I na evropskim berzama cijene dionica su u utorak porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 9,05 odsto na 5.446 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 10,98 odsto na 9.700 bodova, a pariski CAC 8,39 odsto na 4.292 boda.

Najčitanije