fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street na rekordnim vrijednostima

Wall Street na rekordnim vrijednostima

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je ove sedmice S&P 500 indeks dostigao rekordnu vrijednost, najviše zahvaljujući rastu tehnološkog sektora, dok su na ostalim svjetskim berzama ulagači oprezniji zbog sporog oporavka ekonomija.

Dow Jones ostao je skoro nepromijenjen na 27.930 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 odsto na rekordnih 3.397 poena, a Nasdaq indeks 2,6 odsto na rekordnih 11.311 bodova.

S&P 500 indeks se probio iznad dosadašnje najviše vrijednosti u istoriji, dostignute 19. februara, i tako nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize, prenosi Hina.

Naime, od kraja februara do kraja marta S&P 500 oštro je pao zbog posljedica pandemije koronavirusa. Ipak, pokazalo se da je to bila najkraća vladavina ‘medvjeda’ u istoriji jer je, od 23. marta do sada, S&P 500 skočio 55 odsto, pa su na tržištu ponovno zavladali ‘bikovi’.

Od udara korona krize prvi se oporavio Nasdaq indeks koji je rekordnu vrijednost dostigao još u junu. Ove sedmice to je uspjelo i S&P 500 indeksu, dok je Dow Jones i dalje oko šest odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog u februaru.

Brz oporavak indeksa od korona krize zahvaljuje se do sada nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više biliona USD.

Ti fiskalni i monetarni podsticaji preplavili su američka finansijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Od 11 sektora S&P 500 indeksa, najviše je, oko 25 odsto, od početka godine porastao tehnološki sektor, koji uključuje dionice Applea i Microsofta.

S rastom od 23 odsto prati ga potrošački sektor, što se najviše zahvaljuje snažnom rastu cijene dionice Amazon.coma.

Ipak, ostaju sumnje koliko je rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američka ekonomija u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

„Oporavak S&P 500 indeksa je impresivan i stvorio je puno bogatstva, no nisam siguran da to odražava stanje u ekonomiji. Rast indeksa više je posljedica inflacije imovine, koja je podstaknuta velikom likvidnošću, stalnom fiskalnom i monetarnom podrškom privredi, kao i slabijim dolarom”, rekao je strateg u firmi Incapital, Patrick Leary.

A da situacija u ekonomiji nije baš impresivna, pokazao je i zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

“Pandemija koronavirusa uveliko će uticati na ekonomske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom periodu, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom periodu”, navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je banka kamate ostavila nepromijenjenim.

Čelnici Fed-a smatraju da su ekonomiji i dalje potrebni i fiskalni podsticaji, s obzirom da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u junu i julu.

Među najvećim dobitnicama našla se dionica Applea, pa je tržišna vrijednost tog tehnološkog diva premašila dva biliona USD. Tako je Apple postao prva američka kompanija kojoj je to uspjelo.

Tehnološki sektor predvodnik je oporavka tržišta posljednjih mjeseci, jer poslovni rezultati tih kompanija pokazuju da im korona kriza nije osjetnije naštetila.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 odsto na 6.001 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 odsto na 12.764 poena, a pariski CAC 1,3 odsto na 4.896 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao je 1,6 odsto na 22.920 bodova.

Najčitanije