fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street dostigao nove rekordne nivoe

Wall Street dostigao nove rekordne nivoe

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe jer ulagači očekuju da će pobjeda demokrata na izborima za Senat u Džordžiji olakšati put u Kongresu do novih podsticajnih ekonomskih mjera.

Dow Jones skočio je 437 bodova ili 1,44 odsto, na 30.829 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 3.748 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,61 odsto, na 12.740 bodova.

Nakon što su u ponedjeljak oštro pali, Dow Jones i S&P 500 indeks snažno su porasli u posljednja dva dana i dosegnuli nove rekordne nivoe, prenosi SEEbiz.

To se najviše zahvaljuje pobjedi dva demokratska predstavnika na izborima za Senat u Džordžiji. Sada će omjer u Senatu između republikanaca i demokrata biti 50-50, ali presudan glas pripada potpredsjednici Kamali Harris.

Kako demokrate već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućiće izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše sprovođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreskih zakona, nove podsticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Kako se ulagači nadaju novim podsticajnim mjerama i normalizaciji ekonomskih aktivnosti, nakon što bude sprovedeno vakcinisanje protiv Covida-19, loše vijesti o daljem širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bile su u drugom planu.

Međutim, pred kraj trgovanja indeksi su izgubili dio dobitaka jer je ulagače zabrinuo proboj pristalica predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Kapitol kako bi zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj je trebalo zvanično potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Zahvaljujući nadi u nove podsticajne mjere, u većini najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle.

Međutim, pale su cijene dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Facebook zbog povećanog rizika od istraga protiv monopola.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle, nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svjetlo za vakcinu firme Moderna protiv Covida-19, što bi trebalo ubrzati vakcinisanje stanovništva.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica osvojio je 1,4 odsto i dostigao najviši nivo od februara prošle godine, pri čemu je londonski FTSE indeks skočio 3,47 odsto, na 6.841 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,76 odsto, na 13.891 bod, a pariski CAC 1,19 odsto, na 5.630 bodova.

Najčitanije