fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeWall Street blago pao nakon tri dana rasta

Wall Street blago pao nakon tri dana rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu indeksi Dow Jones i S&P 500 blago pali, nakon tri dana snažnog rasta, jer je zbog vijesti o rastu broja zaraženih koronavirusom splasnuo optimizam u vezi brzog oporavka ekonomije od recesije.

Dow Jones oslabio je 170 bodova ili 0,65 odsto, na 26.119 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,36 odsto, na 3.113 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,15 odsto, na 9.910 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad dva najvažnija indeksa na Wall Streetu posljedica je zabrinutosti ulagača zbog snažnog rasta broja zaraženih koronavirusom u najmanje šest saveznih država Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pri čemu je u Oklahomi zabilježen rekordni skok broja novozaraženih.

Ulagači prate i vijesti iz Pekinga. Dvije vazdušne luke u glavnom gradu Kine otkazale su u srijedu više od hiljadu letova zbog nove pojave koronavirusa. U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a zbog toga su neki dijelovi grada zatvoreni.

„Kada prevladaju pozitivne vijesti, tržište raste, a kada prevladaju negativne, tržište je pod pritiskom. Vraćaju se zabrinutosti u vezi zdravstvene situacije, pa je splasnuo optimizam u vezi ekonomskog oporavka”, rekao je direktor kompanije NovaPoint, Joseph Sroka.

Makroekonomski izvještaji pokazuju da se u maju američka ekonomija oporavlja od oštrog pada prethodnih mjeseci. Nego, neki su podaci bolji od očekivanja, na primjer o rastu broja građevinskih dozvola i zahtjeva za kreditima, a neki slabiji, kao što su podaci o započetim gradnjama kuća.

U fokusu ulagača bio je u srijedu i izvještaj predsjednika američke centralne banke, Federelne rezerve (FED), Jerome Powella, u Kongresu o situaciji u ekonomiji.

U drugom danu svjedočenja Powell je poručio da će Fed u podršci oporavku ekonomije koristiti sva sredstva i upozorio da Kongres ne bi trebao prerano ukinuti mjere podrške ekonomiji.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniži nivo u više godina.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do polovine juna nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svog rekordnog nivoa, dostignutog krajem februara, udaljen oko 11, a S&P 500 oko osam odsto.

A na evropskim berzama su cijene dionica u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto, na 6.253 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 odsto, na 12.382 boda, a pariski CAC 0,88 odsto, na 4.995 bodova.

Najčitanije