fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVukićević: Predstavnici države imaju jasnu ideju o održivosti MA

Vukićević: Predstavnici države imaju jasnu ideju o održivosti MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici države u Montenegro Airlinesu (MA) imaju potpuno jasnu ideju o održivosti nacionalne avio-kompanije, saopštio je njen predsjednik Odbora direktora, Nikola Vukićević, i dodao da samo mole da se implementira Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj preduzeća.

On je, povodom medijskih natpisa u vezi aktuelne situacije u MA, kazao da je postojeći Odbor direktora dužnost preuzeo početkom 2017. godine, u situaciji koja je bila slična, ili čak i teža, od one u kojoj se kompanija sada nalazi.

„Kroz više detaljnih analiza, unutar kuće, uz pomoć spoljnih savjetnika i predstavnika Vlade, napravljen je model održivog poslovanja, testiran u praksi u 2018. i prošloj godini“, naveo je Vukićević u saopštenju.

Taj model je, kako je objasnio, pretočen u obimni dokument pod nazivom Plan finansijske konsolidacije i osnovni pravci daljeg razvoja MA za period od prošle do 2023. godine, koji je poslužio kao ekonomsko politička osnova za donošenje Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA.

„Zakon je, prvi put od osnivanja kompanije, na sveobuhvatan i kvalitetan način riješio njen status i stvorio pravne i finansijske pretpostavke za održivi razvoj MA“, tvrdi Vukićević.

Kako je dodao, implementacija Zakona je, nažalost, bila opterećena brojnim proceduralnim pitanjima tokom ove godine, što je, uz globalnu epidemiju izazvanu koronavirusom, doprinijelo da se nacionalna avio-kompanija nađe ponovo u velikim teškoćama.

„Potpuna obustava implementacije Zakona je nastupila 3. septembra ove godine, nakon rješenja Agencije za zaštitu konkurencije. Od tada MA, u izrazito teškim uslovima, uspijeva da održi saobraćaj, jer se ništa suštinski po pitanju dalje implementacije Zakona nije uradilo od tog datuma“, objasnio je Vukićević.

On je kazao da je sve ideje i planove menadžment MA u prethodnom periodu pripremio i dostavio nadležnim organima i da su one prihvaćene i pretočene u Zakon.

„Da je MA mogao opstati i održati poslovanje bez donošenja Zakona, ne bi bilo potrebe da se on donosi“, poručio je Vukićević.

On je rekao da su sve ostale informacije koje su se mogle čuti o situaciji u kompaniji manje značajne i irelevantne, u odnosu na ključni problem – obustavu implementacije Zakona koji se i dalje nalazi u katalogu pravnih propisa Crne Gore.

„Ustavni sud nije donio odluku kojom bi taj Zakon prestao da važi, niti je pokrenuta inicijativa u tom pravcu, po našem saznanju“, zaključio je Vukićević.

Najčitanije