fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVukčević: Kritičari Vlade nemaju bolja rješenja od bankrota

Vukčević: Kritičari Vlade nemaju bolja rješenja od bankrota

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kritičari nove Vlade nemaju bolja rješenja za spašavanje države od bankrota, poručio je član Prave Crne Gore Ivica Vukčević.

„Pojedinci koji kritikuju postupke nove Vlade nijesu ponudili bolja rješenja za spašavanje Crne Gore od bankrota, jer ih nemaju. Ako iskreno žele da traže krivce za zatečeno stanje, naći će ih u redovima funkcionera prethodne vlade“, naveo je Vukčević u saopštenju.

On je rekao da je nova Vlada zatekla katastrofalno ekonomsko stanje koje je iza sebe ostavila prethodna izvršna vlast.

„Razmjere štete koju je prethodna vlada nanijela Crnoj Gori u posljednjim mjesecima svoje vladavine se vide kada se sagledaju ostvareni ekonomski rezultati tokom ljetnje turističke sezone, kada je ekonomska aktivnost najveća“, kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, pogrešne mjere prethodne Vlade su dovele do potpune propasti turističke sezone, što se vidi iz pada realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu prošle godine, koji je iznosio 26,9 odsto.

„Uslovi zaduživanja su zbog lošeg kreditnog rejtinga, do kojeg je prethodna vlada dovela Crnu Goru, bili izrazito nepovoljni. Nova Vlada je morala u kratkom roku da pronađe nedostajuća sredstva za finansiranje državne potrošnje, uključujući i 400 miliona EUR za dugove koji dospijevaju na naplatu u ovoj godini“, rekao je Vukčević.

Kada su u pitanju opcije za zaduživanje, on je naveo da je postojala mogućnost za zaduživanje kod međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Međunarodni monetarni fond (MMF) pod izrazito nepovoljnim uslovima, zaduživanje na bilateralnoj osnovi kod razvijenih zemalja ili emitovanje obveznica na finansijskom tržištu.

„Uslovi zaduživanja kod MMF-a bi u ovim kriznim okolnostima bili jako oštri po Crnu Goru, jer bi podrazumijevali smanjivanje plata i penzija, kao i niz drugih nepovoljnih zahtjeva. Takav aranžman bi u sadašnjim uslovima predstavljao dužničko ropstvo. To je razlog zašto se odustalo od tog aranžmana“, tvrdi Vukčević.

Zaduživanje na bilateralnoj osnovi kod razvijenih zemalja bi, kako je ocijenio, takođe bilo pod izrazito nepovoljnim uslovima, koji podrazumijevaju politička uslovljavanja.

„Time bi ekonomska nezavisnost Crne Gore bila dovedena u pitanje. Prema tome, ni ta opcija nije prihvatljiva“, rekao je Vukčević.

Emitovanje državnih obveznica na finansijskom tržištu od 750 miliona EUR je, prema njegovim riječima, bila jedina prihvatljiva opcija za spašavanje Crne Gore od bankrota, jer ne podrazumijeva izrazito restriktivne uslove i politička uslovljavanja kao prethodne dvije opcije.

„Ostali potezi nove Vlade vezani za državni budžet su takođe ispravni, kada se sagledaju okolnosti u kojima su preduzeti. Posebno je bitno istaći da je nova Vlada naišla na niz opstrukcija od funkcionera iz prethodne izvršne vlasti u vidu brojnih nepravilnosti, netačnih podataka i drugih malverzacija“, saopštio je Vukčević.

On je rekao da je nova Vlada, u takvim uslovima, bila prinuđena da preispita stanje u državnoj upravi.

„Odlučeno je da budžet nove Vlade treba biti u skladu sa novom razvojnom politikom, koja se mnogo razlikuje od politike prethodne izvršne vlasti. Navedeni razlozi su uticali da se nova Vlada odluči za odlaganje donošenja budžeta za ovu godinu i korišćenje zakonske mogućnosti privremenog finansiranja“, zaključio je Vukčević.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...