fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost dolara porasla i prošle sedmice

Vrijednost dolara porasla i prošle sedmice

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je prema korpi valuta porasla i prošle sedmice, treće zaredom, jer bi zbog visoke inflacije američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,9 odsto, na 95,11 bodova, a u jednom je trenutku dostigao i 95,27 bodova, najviši nivo od jula prošle godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,45 odsto, na 113,90 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, jedan odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1445 USD, blizu najnižeg nivoa od jula prošle godine.

Dolar je ojačao nakon što je polovinom sedmice objavljen izvještaj o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je pokazao da su potrošačke cijene u oktobru porasle 6,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, najsnažnije od novembra 1990. godine.

Podaci o inflaciji u najvećoj svjetskoj ekonomiji uveliko su iznenadili učesnike tržišta i podstakli očekivanja da bi Fed mogao da počne podizati kamatne stope ranije nego što se procjenjivalo.

Tržišta sada računaju da bi prvo povećanje moglo uslijediti u julu naredne godine, a potom još jedno u novembru.

U takvim uslovima ojačali su prinosi na američke državne obveznice, uključujući one na petogodišnje obveznice koji su dosegnuli najviše nivoe od februara prošle godine.

Analitičari prognoziraju dalje jačanje dolara.

“Ne mislimo da je došao kraj ovakvim kretanjima i očekujemo da će dolar ostati snažan u prvoj polovini naredne godine jer će u tom periodu Fed privoditi kraju program kupovine obveznica i bližiće se povećanje kamatnih stopa, što će pružati podršku dolaru”, kazali su analitičari u banci Mizuho.

S druge strane, euro u posljednje vrijeme slabi jer Evropska centralna banka (ECB) tvrdi da će rast inflacije biti privremen, što znači da neće žuriti s povećanjem kamata. Tim više što se oporavak ekonomije eurozone od koronakrize usporava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije