fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrhovni sud potvrdio opravdanost oduzimanja koncesije Vektru Jakić

Vrhovni sud potvrdio opravdanost oduzimanja koncesije Vektru Jakić

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vijeće Vrhovnog suda potvrdilo je rješenje Upravnog, kojim je odbijen zahtjev Vektre Jakić za odlaganje izvršenja rješenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o oduzimanju koncesija tom preduzeću.

Vektra Jakić je od Vrhovnog suda tražila izdavanje privremene mjere ili poništenje rješenja kojim je Ministarstvo tom preduzeću oduzelo koncesiju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je, smatrajući da će oduzimanjem koncesije nastupiti štetne posljedice po preduzeće, Vektra Jakić, nakon podnošenja tužbe, Upravnom sudu podnijela zahtjev za odlaganje izvršenja rješenja do okončanja spora.

“Prilikom donošenja odluke vijeće Vrhovnog suda smatralo je da nijesu pruženi dokazi da bi izvršenjem rješenja Ministarstva, odnosno oduzimanjem koncesije, došlo do nenadoknadive štete tom preduzeću. U presudi je navedeno da koncesionar u dužem vremenskom periodu nije ispunjavao ugovorne obaveze, zbog čega je i došlo do oduzimanja koncesije”, navodi se u saopštenju.

Ugovor između Vektre Jakić i Uprave za šume zaključen je 2007. godine, na period od 30 godina, a predmet koncesije bilo je 13 gazdinskih jedinica u Pljevljima. Ugovorena drvna masa na godišnjem nivou iznosi ukupno 140 hiljada kubnih metara, pri čemu koncesionar nije dostavljao validnu garanciju za izvršenje ugovora.

Iz Ministarstva su naveli da je, bez obzira na to, Uprava za šume dodjeljivala koncesionaru drvnu masu prilozima ugovora sve do 2018. godine, čime je ostao nezaštićen javni interes i omogućeno koncesionaru izbjegavanje plaćanja koncesione naknade.

Ministarstvo poljoprivrede je početkom marta podnijelo Specijalnom državnom tužiocu (SDT) dokumentaciju u kojoj je navedeno da su predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, bivši direktori Uprave za šume, Nusret Kalač, Mirsad Nurković i Radoš Šućur, bivši ministari poljoprivrede Milutin Simović, Petar Ivanović i Tarzan Milošević, bivši državni sekretar za šumarstvo Milosav Anđelić, te sudije Privrednog suda Dragan Vučević, Marina Đurović, Nataša Sekulić i Borjanka Zogović svojim protivpravnim postupanjem u slučaju Vektre Jakić nanijeli višemilionsku štetu državi.

Osnov podnošenja prijave predstavlja niz nezakonitih postupanja, koja su prekoračenjem ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti oštetili državu za više od 12 miliona EUR zbog neplaćanja koncesione naknade, neodržavanja šumskih saobraćajnica, nespovođenja sanitarne sječe i nevršenja uzgoja šuma u skladu sa zakonom i zaključenim koncesionim ugovorom.

Iz Ministarstva su podsjetili da Vlada nije dala saglasnost za zaključenje ugovora, već se naknadno saglasila sa ugovorom koji je Uprava za šume potpisala sa kompanijom.

Oni su kazali da je Uprava za šume više puta mijenjala priloge ugovora i umanjivala iznose u rješenjima o obračunatoj koncesionoj naknadi, bez obrazloženja i pribavljene saglasnosti Vlade, dok je Vektra Jakić kršila odredbe ugovora i nije plaćala koncesionu naknadu.

Ministarstvo za vrijeme trajanja ugovora nikada nije izvršilo upravni nadzor nad radom Uprave za šume.

“Vektra Jakić nije plaćala koncesionu nadoknadu od maja 2009. godine do maja 2011. godine, kao i od kraja 2011. godine do 2018. godine, ali im je Uprava za šume uredno dodjeljivala novu drvnu masu, umjesto da raskine ugovor i oduzme koncesiju, što joj je bila obaveza”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Privredni sud, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, početkom marta ukinuo privremenu mjeru kojom je bilo zabranjeno Upravi za šume da ometa kompaniju Vektru Jakić u korišćenju šuma, uz obrazloženje da to preduzeće ne plaća koncesionu naknadu i da država trpi štetu jer ne ostvaruje prihod na korišćenje državne imovine.

Ukidanjem privremene mjere i oduzimanjem koncesije, ta kompanija trajno je izgubila pravno na koncesiju.

“Vektra Jakić ima obaveze prema državi po osnovu koncesione naknade od 6,39 miliona EUR po osnovu glavnog duga i 2,38 miliona na ime obračunate kamate. Prirodni resursi su dobra svih građana i dužni smo da ih ostavimo djeci na korišćenje radi sigurnije budućnosti i kvaliteta života”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije