fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrhovni sud još nije odlučio o zahtjevu Radović

Vrhovni sud još nije odlučio o zahtjevu Radović

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrhovni sud još nije odlučio da li će prihvatiti reviziju koju je tražio advokatski tim bivše viceguvemerke Centralne banke (CBCG), Irene Radović, na presudu Višeg suda, kojom je ukinuta presuda Osnovnog, koji je utvrdio da je nezakonito smijenjena.

Osnovni sud je utvrdio da je Skupština nezakonito smijenila Radović na predlog guvernera CBCG, Radoja Žugića, u julu 2018. godine.

Revizija je u Vrhovni sud stigla prije tri mjeseca, a njom se traži ukidanje presude i vraćanje na ponovno odlučivanje, pišu Vijesti.

“Izjavljena revizija na odluku Višeg suda od 29. novembra prošle godine, u pravnoj stvari tužilje Irene Radović protiv tužene države Crne Gore – Skupštine Crne Gore, primljena je u Vrhovni sud 17. marta. Predmet je u radu, a odluka Vrhovnog suda biće donijeta blagovremeno i u razumnom roku”, rečeno je Vijestima iz Vrhovnog suda.

Ne postoji zakonski rok u kome Vrhovni sud treba da donese odluku o nekoj reviziji.

Prema podacima iz izvještaja o radu Vrhovnog suda za 2018. godinu, prosjek odlučivanja po predmetima koji se odnose na revizije je 96 dana.

Viši sud je presudu donio 29. novembra prošle godine. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države u ime Skupštine Crne Gore tražio je od Višeg suda da ukine presudu Osnovnog, koji je u ponovljenom postupku 27. septembra prošle godine presudio u korist Radovićeve.

Viši sud je, nakon žalbe Skupštine na prvostepenu presudu Osnovnog suda iz februara prošle godine, prvo u maju prošle godine potvrdio presudu da je Radovićeva nezakonito smijenjena, a onda je u julu prošle donio novu kojom je oborio prvostepenu i vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Tako je Viši sud odlučio nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica donijela pravni stav prema kojem je preporučila sudovima da ne preispituju odluke Skupštine o smjenama javnih funkcionera.

Advokati Radovićeve su u reviziji, između ostalog, naveli da je Viši sud obacio presudu Osnovnog, smatrajući da je Radovićeva član Savjeta CBCG kojeg bira parlament i da je pogrešna presuda Osnovnog suda da je riječ o sporu iz radno-pravnih odnosa.

Oni su ukazali da se Upravni sud izjasnio 2018. godine da je riječ o radno-pravnom sporu i da je to iste godine potvrdio Vrhovni sud.

“U konkretnom slučaju nije samo prvostepeni sud sporni odnos tretirao kao spor iz radnog-pravnog odnosa, već je to bio i stav Vrhovnog suda”, navodi se u reviziji.

Advokati dodaju da u crnogorskom pravnom sistemu nijednom zakonskom odredbom nije propisano da viceguvemer CBCG, u slučaju razrješenja, ne može pokrenuti postupak pred sudom radi ispitivanja zakonitosti odluke o razrješenju.

Osnovno i Više državno tužilaštvo odbacili su krivičnu prijavu guvernera CBCG Radoja Žugića, kojom je tvrdio da je Radovićeva dala službene tajne sudu, što je bio jedan od ključnih razloga u predlogu za razrješenje, a to je konstatovano u presudi Osnovnog suda.

Najčitanije