fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVraćanje Solane državi velika pobjeda

Vraćanje Solane državi velika pobjeda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vraćanje Solane “Bajo Sekulić” državi je jedna od najznačajnih pobjeda nad vrlo mogućim korupcionaškim aktivnostima i pljačkaškim privatizacijama koje su se desile u Crnoj Gori, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

“Mi smo imali jednu krađu naočigled očiju javnosti gdje je zemljište Solane od skoro 15 miliona kvadratnih metara ustupljeno Veselinu Baroviću za svega 800 hiljada EUR, nakon čega je on imao namjeru da ga proda za skoro 260 miliona EUR i prenamijeni za građevinsko zemljište”, navodi se u saopštenju.

Iz URA-e su kazali da od tužilaštva, u kojem mora doći do promjena, očekuju ispitivanje svih tih poslova u vezi sa Solanom i odgovornost nadležnih iz države u tom periodu i svih lica povezanih sa njima u tom, kako tvrde, krajnje i naočigled svih korupcionaškom poslu.

Iz URA-e posebno ističu zalaganja i borbe svih društvenih aktera iz zemlje i inostranstva koji su se usprotivili takvim namjenama za Solanu, svim građanima, NVO sektoru, aktivistima, ambasadorima i institucijama EU.

“Hvala im na svemu, jer samo sinergija svih tih borbi dala je rezultate koje vidimo danas. Hvala bivšoj ambasadorki Njemačke Gudrun Štajnaker koja je posebno insistirala na rješavanju ovog pitanja, hvala našim partnerima iz Evropskih zelenih, hvala svim NVO organizacijama i svim aktivistima koji su se borili u ovoj deceniji iza nas”, navodi se u saopštenju URA-e.

Oni su podsjetili da je područje ulcinjske Solane najznačajnije stanište na seobi, zimovanju, gniježđenju i ishrani ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana.

“Do danas je na Solani registrovano 240 vrsta ptica, a u proljeće se registruje na stotine i hiljade vodenih ptica koje se ovdje zaustavljaju radi odmora i prehrane. U slanim bazenima je registrovano 114 hiljada biljnih vrsta, a u vodama solanskih bazena 24 vrsta riba, a na nasipima 12 vrsta vodozemaca, 28 vrsta gmizavaca i 33 vrste sisara”, dodaje se u saopštenju.

Oni očekuju od Vlade da u razgovoru sa renomiranim partnerima nađu način da povrate proizvodnju soli u tom predjelu i Solanu zaštite kao prirodni rezervat i eko zonu jedinstvene ljepote.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije