fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVol strit porastao nakon poruka SZO

Vol strit porastao nakon poruka SZO

Nju Jork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak su berzanski indeksi porasli, nakon poruka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je proglasila globalno vanredno stanje zbog koronavirusa, a ulagače su ohrabrili i solidni poslovni rezultati američkih kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,43 odsto na 28.859 bodova, S&P 500 porastao je 0,31 odsto na 3.283 poena, a Nasdaq indeks 0,26 odsto na 9.298 bodova.

Na samom početku trgovanja ti indeksi bili su pod pritiskom zbog širenja koronavirusa u Kini i izvan te države, prenosi SEEbiz.

Od tog virusa u Kini je do sada umrlo 213 ljudi, a zaraženo ih je više od 9,7 hiljada, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim provincijama.

Kina preduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantina u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, ali ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao da bude negativni uticaj na ekonomiju.

Kasnije su indeksi na Vol stritu nadoknadili gubitke jer su ulagače ponešto umirile poruke SZO, koja je proglasila globalno vanredno stanje zbog koronavirusa.

Čelnik SZO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, poručio je da svijet svjedoči pojavi bolesti bez presedana na koju su dati odgovori bez presedana.

“Ova objava nije iskaz nepovjerenja prema Kini. Naša najveća zabrinutost je mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemima”, kazao je on.

Objava međunarodnog vanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprječavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica istovremeno izbjegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja.

Strateg u kompaniji National Securities, Art Hogan, kazao je da tržište računa na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dostići vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

„Preduzete su mnoge mjere i u jednom trenutku pojaviće se svjetlo na kraju tunela, pa je tržište postalo konstruktivno”, rekao je on.

Ulagače su ohrabrili i solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Od više od 120 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih skoro 70 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari su procijenili da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju prošle godine biti u prosjeku 0,7 odsto veće nego godinu prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 odsto.

Bolje rezultate od očekivanja objavili su Microsoft, Tesla Motors i Amazon.com, pa su cijene dionica tih kompanija snažno porasle.

Sa druge strane, cijena dionice Facebook-a oštro je pala jer je ta društvena mreža izvijestila o snažnom rastu troškova i poručila da se očekuje usporavanje rasta jer je njeno poslovanje ušlo u zrelu fazu.

Na evropskim burzama cijene dionica oštro su pale.

Londonski FTSE indeks potonuo je 1,36 odsto na 7.381 bod, frankfurtski DAX skliznuo je 1,41 odsto na 13.157 poena, a pariski CAC 1,4 odsto na 5.871 bod.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...