fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlast da poštuje obaveze u procesu pristupanja EU

Vlast da poštuje obaveze u procesu pristupanja EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje pravnika je, povodom izmjena Zakona o radu koje se odnose na snižavanje starosne granice za odlazak u penziju, pozvalo predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da u obavljanju svojih nadležnosti poštuju preuzete obaveze u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Upravni odbor Udruženja pravnika pozvao je vlasti da čuvaju vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznata u međunarodnoj zajednici.

“U tom smislu posebno ukazujemo na potrebu očuvanja i daljeg unapređenja socijalnog dijaloga, koji je prilikom sporne izmjene Zakona o radu izostao”, navodi se u saopštenju.

U Udruženju pravnika su, imajući u vidu finansijske posljedice koje primjena usvojenog rješenja može imati po penzioni sistem u Crnoj Gori, ukazali na obavezu da se prilikom izmjena zakonskih rješenja vodi prvenstveno računa o zaštiti nacionalnih interesa.

“Instant rješenja kojima se ugrožava pravna sigurnost građana nijesu primjerena evropskim demokratijama čije standarde smo se obavezali da implementiramo”, smatraju u Udruženju pravnika.

U Udruženju su naveli da, pored načina na koji je usvojena sporna izmjena Zakona o radu, presedan je napravljen i u sadržinskom smislu – jer su u Zakon o radu prenijeta rješenja koja su decenijama unazad bila predmet Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji pored opštih uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju predviđa i povoljnije uslove za zaposlene koji rade na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

“Međutim, novim zakonskim rješenjem pravo na ostvarivanje starosne penzije ove kategorije zaposlenih pretvoreno je u njihovu obavezu, čime su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale kategorije zaposlenih – jer će biti isključeni sa tržišta rada znatno prije 66. godine”, precizira se u saopštenju.

Udruženje pravnika smatra da takvo rješenje nije u duhu evropskih standarda, jer se bez objektivnog i razumno opravdanog cilja ograničava pravo na rad zaposlenima kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Najčitanije