fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlasnicima mHE isplaćeno četiri miliona EUR subvencija

Vlasnicima mHE isplaćeno četiri miliona EUR subvencija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je u prošloj godini dala oko četiri miliona EUR subvencija vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori, pokazali su podaci iz informacije o aktivnostima na realizaciji projekta obnovljivih izvora energije.

Prema podacima iz informacije, koju je u srijedu usvojila Vlada, vlasnici mHE su u istom periodu platili oko 650 hiljada EUR koncesione naknade, piše Dan.

„Tokom prošle godine, koncesiona naknada se obračunavala za ukupno 24 objekta mHE i to za 18 na mjesečnom nivou, jednu na polugodišnjem, a pet na godišnjem. Ukupna obračunata vrijednost koncesione naknade iznosila je 649,3 hiljade EUR i u cjelosti je naplaćena. U periodu od januara do septembra ove godine ta naknada se obračunava za 27 mHE i to za 18 na mjesečnom nivou, jednu na polugodišnjem, a osam na godišnjem“, navodi se u dokumentu.

Za devet mjeseci ove godine mlim hidroelektranama za koje se obračun obavlja na mjesečnom nivou, obračunato je ukupno 816,93 hiljade EUR, što je u cjelosti naplaćeno.

Prema ranijim podacima medija, prva mHE je počela da radi sredinom 2014. i te godine je plaćeno 80 hiljada EUR subvencija, a naredne 625 hiljada. U 2016. i 2017. godini plaćena su 2,3 miliona EUR, 2018. godine subvencije su bile 3,9 miliona, a 2019. oko 2,8 miliona.

U prošloj godini iznos je dostigao blizu četiri miliona EUR.

Кompaniji Hidroenergija Montenegro je za rad osam mHE plaćeno 7,6 miliona EUR po osnovu subvencija, firmi Кronor su za dvije mHE plaćena 3,2 miliona, a Igma Energy, koja ima takođe dvije mHE, blizu dva miliona. Firmi Hidro Bistrica isplaćeno je milion EUR za rad jedne mHE, a za po jednu mHE koju imaju Sinergy i Nord energy plaćeno je 830 hiljada, odnosno 350 hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...