fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVladine ekonomske i poreske reforme bez utemeljenja

Vladine ekonomske i poreske reforme bez utemeljenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladine ekonomske i poreske reforme su bez ikakvog utemeljenja u realnom stanju crnogorske ekonomije, ocijenili su iz Građanske inicijative 21. maj.

“Zamišljajući ekonomiju kao špekulativnu igru, ministri premijera Zdravka Krivokapića, koji bi u ozbiljnoj državi bili na osrednjim službeničkim položajima, odlučili su da parlamentu predlože avanturistički paket mjera”, saopštili su predstavnici GI 21. maj.

Oni su kazali da je Vlada, koja nije uspjela da privuče nijednog referentnog stranog investitora, ali je uspjela da demotiviše postojeće ulagače i deprimira domaću poslovnu zajednicu, “po modelu video igrica smislila kako da odjednom poveća minimalnu zaradu 80 odsto i pustolovno kreira finansiranje zdravstvenog fonda”.

“Ignorišući činjenicu da je Crna Gora u poslovnom smislu osrednje međunarodno konkurentna i da je jedna od njenih prednosti bila vezana za korporativne poreze, tvorci mjera su odlučili da destimulišu srednji i krupni biznis, na način što će porez na profit i porez po odbitku zajedno podići između šest i 12 odsto”, navodi se u saopštenju.

U GI 21. maj smatraju da će, u uslovima siromašne i nelikvidne crnogorske privrede, bez realnog oslonca u finansijskom potencijalu, politika “odokativnog” povećanja najniže zarade dodatno pogoditi mali biznis, trgovačke i ugostiteljske lance.

“Pritom, projektovani budžetski kompenzacioni prihodi su obične imaginacije, predviđeno oporezivanje dobiti će odbiti investitore, dok će iznos minimalne zarade prinuditi poslodavce na smanjenje radne snage, redukciju ugovorenih radnih sati i povećanje cijena robe i usluga”, tvrde u GI 21. maj.

Oni su zaključili da je, zbog svega toga, predloženi paket mjera umjesto Evropa sad primjerenije bilo nazvati Svetosavske fantazije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije