fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada utvrdila Predlog strategije za razvoj ženskog preduzetništva

Vlada utvrdila Predlog strategije za razvoj ženskog preduzetništva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Predlog strategije za razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori za period od ove do 2024. godine.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja je saopšteno da se realizacijom Strategije želi uticati na ekonomsko osnaživanje žena, jačanje konkurentnosti ženskog preduzetništva i efektivnu javnu politiku koja promoviše i podržava žensko preduzetništvo.

“Strategija razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori od ove do 2024. godine definiše okvir, strateške ciljeve i mjere podrške razvoju ženskog preduzetništva u narednom periodu”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sastavni dio Strategije predstavlja Akcioni plan za njenu implementaciju, kroz koji su utvrđene konkretne aktivnosti čija realizacija treba da doprinese ostvarenju strateških ciljeva.

“Akcionim planom se definišu indikatori rezultata, vremenski period realizacije i potrebna finansijska sredstva na godišnjem nivou”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su realizovane mjere i aktivnosti u implementaciji prethodne Strategije doprinijele značajnom napretku u razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori u posljednjem periodu.

“Danas je, prema podacima Uprave prihoda i carina, približno 23 odsto preduzeća u vlasništvu žena. Podatak iz 2011. godine govori da je u Crnoj Gori samo 3,02 hiljade preduzeća bilo u većinski ženskom vlasništvu, dok u prošloj godini ta brojka iznosi 7,58 hiljada preduzeća, što je rezultat primjene politike ženskog preduzetništva i specifične programske podrške u prethodnom periodu”, objasnili su iz Ministarstva.

U narednom periodu je, kako su ocijenili, jako važno ostvariti transformaciju sa procesa kreiranja ka efikasnoj implementaciji politike ženskog preduzetništva i to kroz ciljanu programsku podršku namijenjenu ženama preduzetnicama shodno njihovim razvojnim potrebama.

“Takav pristup je neophodan sa aspekta pristupa finansijama, ali i sa aspekta promocije ženskog preduzetništva i obezbjeđivanja poslovnih usluga i obuka usmjerenih na osnivanje i rast biznisa preduzetnica i podizanje konkurentnosti preduzeća, koje će im omogućiti razvoj inovativnih potencijala i pristup novim tržištima. To se posebno odnosi na podršku preduzetnicama van Podgorice”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da promocija ženskog preduzetništva predstavlja jedan od prioriteta razvoja Crne Gore, koji je usmjeren ne samo na žene preuzetnice, već mnogo više na kreatore relevantnih politika i društvo u cjelini.

“Promjenom svijesti o značaju i ulozi ženskog preduzetništva, potencijalima i potrebama, uz pozitivnu diskriminaciju, moguće je očekivati da se okupe svi neophodni resursi koji će obezbijediti potrebne promjene i postavljanje ženskog preduzetništva u središte ekonomskog razvoja”, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...