fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada tražila da se razriješe svi revizorski odbori i imenuju novi

Vlada tražila da se razriješe svi revizorski odbori i imenuju novi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je tražila od javnih preduzeća i kompanija u većinskom vlasništvu države i državnih kompanija da, u roku od 30 dana, razriješe sve članove revizorskih odbora i imenuju nove, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija.

Revizorski odbor mora da ima najmanje tri člana a najmanje jedan treba da posjeduje znanje iz oblasti računovodstva i revizije i ne smije biti zaposleni, akcionar ili član organa upravljanja u preduzeću, piše Pobjeda.

Iz Vlade su podsjetili preduzeća da je obaveza da jedan od članova revizorskog odbora bude predstavnik većinskog vlasnika, odnosno države koga će predložiti resorno ministarstvo.

“Za članove revizorskih odbora u javnim i državnim preduzećima ne mogu se imenovati osobe koje su na pozicijama starješina organa državne uprave, visokog rukovodnog kadra, predsjednika ili članova organa upravljanja u drugim preduzećima, čiji je većinski vlasnik država kao i organa upravljanja u organizacijama kojima su povjereni poslovi iz nadležnosti državne uprave”, navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila ranije, a u utorak objavila.

Ministarstvo finansija je od državnih preduzeća prikupilo informacije o revizorskim odborima na osnovu kojih je došlo do zaključka da u većini nije imenovan predstavnik većinskog vlasnika, odnosno države.

“U pojedinim državnim i javnim preduzećima članovi revizorskih odbora su starješine državnih organa, imenovani pojedinci, predsjednici i članovi organa upravljanja u preduzeća u većinskom vlasništvu države”, navodi se u saopštenju.

U pojedinima je član revizorskih odbora organ upravljanja u organizaciji kojoj su povjereni poslovi iz nadležnosti državne uprave.

“U nekim su penzioneri, a pojedini su članovi u više revizorskih odbora javnih preduzeća i kompanija u većinskom vlasništvu države”, navodi se u izvještaju Vlade.

Vlada je zbog takvog stanja tražila da se razriješe postojeći i imenuju novi revizorski odbori.

Iz Vladinog dokumenta se vidi da najveću naknadu primaju predsjednici revizorskih odbora u Elektroprivredi (EPCG), Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) i Rudniku uglja po 600 EUR, a članovi po 400 EUR.

Najčitanije