fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada radi na uspostavljanju aviolinija sa Rusijom i Ukrajinom

Vlada radi na uspostavljanju aviolinija sa Rusijom i Ukrajinom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada svim raspoloživim sredstvima pokušava da doprinese ponovnom uspostavljanju aviolinija sa tržištima Rusije, Bjeorusije i Ukrajine, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je, tokom radne posjete Opštini Budva, kazao da je Savjetu za borbu protiv koronavirusa predložio dodatnu liberalizaciju ulaska u Crnu Goru za turiste sa tržišta Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

„Vlada svim raspoloživim formalnim i neformalnim sredstvima pokušava da doprinese ponovnom uspostavljanju aviolinija sa tim tržištima i mislim da se u tom smislu krećemo u dobrom pravcu“, rekao je Milatović.

On je dodao i da se intezivno radi na pregovorima sa privatnim laboratorijama po pitanju snižavanja cijene PCR testa za strane turiste, koja bi bila uporedna sa cijenom turističkih konkurenata.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja je saopšteno da je Milatović, kao resorni ministar za turizam, počeo posjete crnogorskim opštinama i razgovore sa njihovim predsjednicima o predstojećoj turističkoj sezoni i epidemiološkoj situaciji. On je danas imao sastanak sa predsjednicima budvanske Opštine i lokalnog parlamenta, Markom Carevićem i Krstom Radovićem.

Carević i Radović su, kako je sopšteno, pohvalili stav Vlade o otvorenim granicama, navodeći da je to prva stvar koja će garantovati bolju sezonu nego što je bila prošla. Oni su kazali i da sa predstavnicima prethodne Vlade nijesu imali adekvatne razgovore.

Milatović je, govoreći o epidemiološkoj situaciji u zemlji, naročito u primorskim opštinama, rekao da je zadovoljan padom novooboljelih na dnevnom nivou i ukupnim brojem inficiranih na nivou države, koji je manji od 3,5 hiljada.

„Ukoliko se ovakav trend nastavi vjerujem da bi smo negdje početkom maja mogli biti u poziciji u kojoj smo bili na ljeto prošle godine, u smislu broja aktivnih slučajeva. Mjere koje je Vlada preduzela imale su efekta na epidemiloške brojke, što nam daje prednost u odnosu na turističku konkurenciju i dodatno uliva povjerenje da će turisti prije nego se odluče gdje će putovati razmatrati i postojeću statistku“, saopštio je Milativić.

On je apelovao na lokalne samouprave da prate sprovođenje mjera u svojim opštinama, jer je epidemiološka situacija, prema njegovim riječima, ključna za realizaciju 60 do 65 odsto turističke sezone iz 2019. godine.

Milatović je najavio i da će novi paket mjera podrške privredi u ublažavanju negativnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa biti usvojene na sjednici Vlade krajem aprila, kao i da će se velikim dijelom oslanjati na prethodni.

Paket će, kako je najavio, imati novu komponentu koja se tiče kreditne podrške.

„Ovo je prva u nizu posjeta primorskim opštinama u susret što boljoj realizaciji turističke sezone. Razgovarali smo o svim stvarima koje zajednički treba da uradimo u narednom perodu, o svemu što je do sada urađeno, šta možemo unaprijediti, a sve kako bi goste dočekali što spremnije i kako bi imali bolju sezonu“, rekao je Milatović.

Carević smatra da će se Budva uz pomoć resornog Ministarstva bolje pripremiti za sezonu.

„Pred nama je turistička sezona, a jedino uz timski rad i dogovor možemo da je dočekamo spreminije. Uvjeren sa da ćemo imati uspješnu saradnju“, kazao je Carević.

Radović je saopštio da su predstavnicima Vlade dali dodatne inpute za još bolju pripremu.

“Očekujemo jedno ljepše vrijeme i da će Budva imati dorbu saradnju sa državnim organima“, rekao je Radović.

Najčitanije