fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada preuzela koncesiju za put Meljine-Petijevići

Vlada preuzela koncesiju za put Meljine-Petijevići

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je preuzela koncesiju za put Meljine-Petijevići, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da će to biti u korist privrednika i predstojeće turističke sezone.

On je rekao da je Vlada na sjednici donijela odluku da preuzme koncesiju na dijelu puta od Herceg Novog do Trebinja, kako bi granice, koje predstavljaju pepreku u bilo kom smislu, ovoga puta bile jednostavnije za prelaženje.

„Na taj način smo preuzeli jedan veliki dio aktivnosti, koji je u dosadašnjem peridu bio tretiran kao lokalni karakter, što predstavlja obavezu države, jer nigdje u svijetu nemate da na prostoru prelaska određene granice to tretirate kao lokalni put“, kazao je Krivokapić.

Kako je objasnio, trenutno je obaveza prema koncesionaru 4,6 miliona EUR, a dogovor je da maksimalna granica bude četiri miliona EUR.

„U međuvremenu, koncesionar će uložiti 300 hiljada EUR dodatnih za popravku određenih dionica koje imaju propuste. Ta granica može biti samo niža, što će Komisija utvrditi na nezavisan način“, rekao je Krivokapić i dodao da će to da bude planirano u budžetu za narednu godinu.

On je rekao da se na taj način šalje još jedna poruka – da će Crna Gora pristupiti integrisanom prelasku granica, a sve u cilju smanjenja gužvi i omogućavanja bržeg prelaska granica.

„Ako to uradimo, Crna Gora postaje destinacija koja će biti za primjer drugima. U saradnji sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), Srbijom i Albanijom, učinićemo sve da region bude povezan na najbolji mogući način, a da vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima bude što je moguće kraće“, poručio je Krivokapić.

On je potvrdio i da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala licencu nacionalnoj avio-kompaniji ToMontenegro.

„Na taj način će avio-saobraćaj dobiti ono što smo i obećali“, dodao je Krivokapić.

On nije mogao da precizira kada će kompanija ToMontenegro imati prvi komercijalni let.

„Vlada je učinila sve da obaveze koje imamo završimo u određenom vremenskom periodu, što je preduslov da možemo da letimo bilo gdje, a to se misli prvenstveno na Beograd“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da ne može da potvrdi informaciju koja se pojavila u javnosti da kompanija ToMontenegro ima operativan samo jedan avion, a da je sa drugog skinut motor.

Krivokapić je, govoreći o imunizaciji u susret turističkoj sezoni, kazao da je u Crnoj Gori za dva dana vakcinisano preko 20 hiljada građana.

„Ako bi to poredili sa jednom Njemačkom to bi značilo da tokom jednog dana vakcinišete 1,2 miliona građana, ili u Americi to je pet miliona građana. Na taj način mi iskazujemo naše obećanje da će do 15. juna najmanje 30 odsto naših građana biti vakcinisano. To je veliki poduhvat“, smatra Krivokapić.

Prema njegovim riječima, stekli su se uslovi da Crna Gora potpuno spremna dočeka turističku sezonu.

Krivokapić je podsjetio da su primorski gradovi, prvi put nakon možda više od godinu, za vrijeme Vaskrsa bili prepuni turista.

„To je još jedna dokaz da smo vaskršnje praznike uspjeli da pretvorimo u pobjedu turizma, jer je preduslov za dolazak na crnogorsko primorje ili bilo koji dio Crne Gore bio upravo samo dobra volja“, poručio je Krivokapić.

On je pozvao građane da od 25. maja do 25. septembra zaborave na okupljanja, kako bi se ostvarili planirani prihodi u turizmu.

“To je naša ekonomska obaveza prema svim građanima”, kazao je Krivokapić.

On je, govoreći o sastanku sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem, kazao da je sa njim razgovarao u četiri oka i da ne može iznijeti detalje.

„Ne bih to nazvao zamjenom duga jer je to pomalo ružno, ali u svakom slučaju podrška koju očekujemo od Evropske komisije (EK) je na tom fonu da nam odobre određena sredstva, kojim bi relaksirano mogli da idemo u susret raznim projektima koje bi Crna Gora mogla da radi u narednom periodu. Postoje tri varijacije na tu temu“, zaključio je Krivokapić.

Najčitanije