fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada predloženim kapitalnim budžetom zaustavlja razvoj Bijelog Polja

Vlada predloženim kapitalnim budžetom zaustavlja razvoj Bijelog Polja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bošnjačka stranka (BS) razočarana je odlukom Vlade da kapitalnim budžetom za ovu godinu ne opredijeli dovoljan iznos sredstava za nastavak realizacije razvojnih projekata koje su građani Bijelog Polja s nestrpljenjem čekali, saopštio je poslanik te partije, Amer Smailović.

On je kazao da su te projekte građani očekivali kao šansu za valorizaciju turističkih potencijala, nova zapošljavanja u realnom sektoru i zaustavljanje daljeg iseljavanja.

Planirana sredstva za ovu godinu za tri kapitalna projekta je trebalo da iznose 16,4 miliona EUR. Vlada je Nacrtom budžeta za ove projekte u ovoj godini predvidjela 2,7 miliona EUR.

“Riječ je o projektima izgradnje Ski centra Cmiljača i valorizacije Đalovića pećine koji su u poodmakloj fazi i predstavljaju realnu mogućnost za razvoj Bijelog Polja kao turističkog centra. Predviđena sredstva nijesu dovoljna za sprovođenje ugovorenih obaveza i realizacija tih projekata je ozbiljno dovedena u pitanje”, naveo je Smailović u saopštenju.

On je kazao da se, takođe, rekonstrukcija puta Srđevac-Lozna-Sušica može smatrati obustavljenom. Procijenjena ukupna vrijednost investicije iznosi 8,1 milion EUR.

“Za prvu fazu, za koju je izvršena eksproprijacija zemljišta, ugovorena je vrijednost radova od 2,46 miliona EUR. Predlogom kapitalnog budžeta predviđeno je svega 210 hiljada EUR za ovu godinu, što je nedovoljno i realizacija kompletne rekonstrukcije puta će biti nedopustivo usporena”, rekao je Smailović.

Radi se o, kako je dodao, putnom pravcu koji prolazi kroz srce Bihora i koji je žila kucavica toga kraja.

“Domaćinstva brojnih sela koja gravitiraju od Srđevca do Koritske visoravni prema Pešteri su ostala na svojim ognjištima i opredijelila su se za bavljenje poljoprivredom. Bolja putna infrastruktura je od suštinskog značaja za razvoj sela i zaustavljanje iseljavanja sa ovog područja”, rekao je Smailović.

On je upozorio da takav odnos Vlade ugrožava ravnomjerni regionalni razvoj.

“Bošnjačka stranka je zajedno sa partnerima u prethodnom mandatu fokus svoje politike usmjerila na razvoj sjevera, pa smo svjedočili najvećim investicijama na sjeveru naše države u posljednjih 50 godina. Imajući u vidu da se nova Vlada zadužila 750 miliona EUR i da je u najavi novo zaduženje od preko 500 miliona EUR, ne vidim razlog zašto se građanima Bijelog Polja krade budućnost”, kazao je Smailović.

On je pitao da li se na taj način zaustavlja iseljavanje i da li Vlada ima boljih razvojnih projekata u najavi.

“Iz svega toga se može zaključiti da ne postoji jasna vizija razvoja i da su obećanja da će se određeni dio sredstava iz zaduženja opredijeliti za investicije neopravdano zaobišla Bijelo Polje”, rekao je Smailović.

On je pozdravio odluku bjelopoljskog parlamenta da predloži Skupštini Crne Gore, odnosno Odboru za ekonomiju, finansije i budžet da podnese amandman na Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, kojim bi se tražila veća finansijska sredstva u kapitalnom budžetu za nastavak realizacije kapitalnih projekata na teritoriji opštine Bijelo Polje.

“Apelujem na sve političke aktere, prije svega Vladu i partije parlamentarne većine, da ozbiljno razmotre zaključke Skupštine opštine Bijelo Polje i nastave finansiranje kapitalnih investicija u ovom gradu”, saopštio je Smailović.

Najčitanije