fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada predlaže tri poreske stope na dobit pravnih lica

Vlada predlaže tri poreske stope na dobit pravnih lica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je utvrdila amandmane na Predlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kojima se predlaže prelazak sa proporcionalnog na progresivno oporezivanje.

Iz Vlade su saopštili da će Amandman 1 i Amandman 2 Skupštini biti dostavljeni kao amandmani predlagača koji bi trebalo da budu sastavni dio teksta Predloga zakona.

„Tim amandmanima predlaže se prelazak sa proporcionalnog (stopa poreza od devet odsto nezavisno od iznosa oporezive dobiti) na progresivno oporezivanje dobiti pravnih lica u zavisnosti od iznosa oporezive dobiti, i to po stopama od devet, 12 i 15 odsto“, naveli su iz Vlade.

U diskusiji na sjednici Vlade naglašeno je da će mikro i mala preduzeća, koja u Crnoj Gori čine više do 90 odsto firmi i ostvaruju dobit do 100 hiljada EUR, i prema novom zakonskom rješenju imati isto poresko opterećenje na dobit od devet odsto.

Iz Vlade su kazali da se na taj način obezbjeđuje zaštita za privredne subjekte koji ostvaruju dobit do propisanog iznosa.

„Predloženim rješenjem došlo bi do povećanja budžetskih prihoda od cca 25 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je trenutna stopa poreza na dobit pravnih lica u Crnoj Gori najniža u poređenju sa državama iz regiona, kao i Evropske unije (EU).

„Imajući u vidu da je prosjek stope poreza na dobit u EU, koji za prošlu godinu iznosi 20,8 odsto, i dalje veći od najveće stope poreza na dobit predložene ovim amandmanom, istaknuto je da Crna Gora ostaje konkurentna kao investiciona destinacija“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne.

U diskusiji je navedeno da je osnovni cilj tog propisa veća pravna sigurnost i efikasna pravna zaštita poslovnih tajni od protivpravnog prisvajanja na tržištu, čime se nastoji povećati konkurentnost preduzeća i razvojno-istraživačkih subjekata čija se komparativna prednost zasniva na poslovnim tajnama.

Iz Vlade su kazali da se tim zakonom nacionalno zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavtsvom EU.

„Zakonom se definiše pojam poslovne tajne, precizira kada se pribavljanje, korišćenje ili otkrivanje poslovne tajne smatra zakonitim odnosno nezakonitim“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se zakonom utvrđuju mjere, postupci i pravna sredstva koja nosiocu poslovne tajne stoje na raspolaganju u slučaju nezakonitog pribavljanja, korišćenja i otkrivanja poslovnih tajni.

Vlada je usvojila informacija o preduzetim aktivnostima na osnivanju Kreditno-garantnog fonda Crne Gore (KGF).

Iz Vlade su kazali da uspostavljenje KGF-a predstavlja značajnu komponentu oporavka, nakon mjera usvojenih 29. aprila ove godine za podršku privredi u suzbijanju posljedica pandemije COVID-a 19, a naročito finansijsku podršku razvoju i jačanju mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

„Ovim se želi uspostaviti dugoročni finansijski instrument, koji će stimulisati oporavak MMSP i koji će se koristiti kao instrument adekvatnog ublažavanja za sve potencijalne probleme u budućnosti izazvane ekonomskim šokovima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da podrška Evropske banke za obnovu i razvoj omogućava brže pokretanje Garantnog fonda u Crnoj Gori što će obezbijediti dugoročnu platformu za saradnju sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama i potencijalno obezbijediti više resursa za ekonomski oporavak i razvoj.

Iz Vlade su rekli da je tim povodom zaduženo Ministarstvo ekonomskog razvoja da otpočne aktivnosti na izradi Predloga zakona o osnivanju KGF.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o pomorsko-agencijskoj djelatnosti s izvještajem sa javne rasprave, kojim će prvi put u pravnom poretku Crne Gore biti na sistemski način regulisano obavljanje te privredne djelatnosti.

Tim zakonom se, kako je saopšteno, propisuju uslovi za obavljanje pomorsko-agencijske djelatnosti, prava i dužnosti pomorskog agenta i pomorskog agenta posrednika.

„Kao i način vođenja upisnika pomorskih agenata i pomorskih agenata posrednika, nadzor nad obavljanjem pomorsko-agencijskih djelatnosti i druga pitanja od značaja za rad pomorskih agenata i pomorskih agenata posrednika“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...