fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada otplaćuje 30 miliona EUR Credit Suisse-u i vraća zlato

Vlada otplaćuje 30 miliona EUR Credit Suisse-u i vraća zlato

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će otplatiti 30 miliona EUR kredita Credit Suisse banci, koji dolazi na naplatu 11. aprila, i time osloboditi rezerve zlata koje će vratiti u Crnu Goru, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“To zlato, ne samo što ga oslobađamo, nego ćemo ga vratiti u Crnu Goru, u kontekstu svih geopolitičkih i svjetskih previranja”, rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

On je kazao da će se proces prebacivanja tih 38,48 hiljada unci zlata, odnosno 1,1 tonu, u Crnu Goru desiti poslije 11. aprila, kada se kredit formalno završava.

„Trenutno sa Centralnom bankom (CBCG) pričamo o svim tehnikalijama tog prenosa“, naveo je Spajić.

On je podsjetio da se taj kredit pominjao puno puta kao jedan od nepovoljnih, koje je Crna Gora potpisala u prošlosti.

“Mi smo u aprilu prošle godine otplatili 50 miliona USD tog kredita i u narednom mjesecu ćemo platiti posljednju tranšu. Naročito je problematičan bio taj pledž /pledge/ za zlato, koji je podrazumijevao da se ono drži u Credit Suisseu, pod njihovom prismotrom, da ga oni čuvaju i za to nam naplaćaju mjesečno šest hiljada USD”, objasnio je Spajić.

On je rekao da je od 2009. godine to zlato korišćeno kao kolateral i pledž za razne kredite.

“Mi ovim putem oslobađamo to zlato, plaćamo nazad taj kredit od 30 miliona i crnogorska državna imovina time dobija oko 75 miliona USD dodatne bruto vrijednosti i 45 miliona USD nove neto vrijednosti”, saopštio je Spajić.

On je rekao da je to zlato u Crnoj Gori praktično prvi put poslije kralja Nikole i da se sada dobija mogućnost za pravljenje ozbiljnih fiskalnih rezervi.

“Do sada su te fiskalne rezerve bile praktično virtuelne, a ovaj put ćemo imati opipljive, koje će biti držane u Crnoj Gori”, rekao je Spajić.

On smatra da je jako bitno da Crna Gora bude finansijski stabilna, u kontekstu geopolitike koja je trenutno vrlo problematična, sankcija i ogromne polarizacije između država.

„To je respektabilna rezerva kojom, uz nekih 350 miliona EUR koja imamo u trezoru i prihoda od sezone, možemo da kažemo da smo zaokružili finansiranje za ovu godinu. To znači da je Crna Gora bezbijedna za ovu godinu, kakve god bile geopolitičke okolnosti i koja god Vlada bila“, poručio je Spajić.

On je na pitanje otkud 30 miliona za otplatu kredita, objasnio da je u pitanju novac iz trezora, u kojem ima preko 300 miliona EUR, što je, kako je kazao, više nego dovoljno za otplatu kredita koji na naplatu dolaze ove godine.

„Nakon isplate ovog i još nekoliko manjih kredita, naš nominalni dug će pasti ispod četiri milijarde EUR, a u momentu kada smo mi došli, on je iznosio 4,33 milijarde. Udio duga po bruto domaćem proizvodu (BDP) radikalno je smanjen, oko 22 do 23 procentna poena“, naveo je Spajić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, kazao je da je, u kriznim vremenima, zlato najbolja rezerva, čija vrijednot je u posljednjih deset godina samo rasla.

„Za čuvanje tog zlata po ugovoru koji smo imali godišnje se trošilo 72 hiljade USD, što je značajna suma za šta se mnoge druge stvari mogu napraviti“, dodao je Odović.

On je Crna Gora u posljednjih 15 godina nije ni za gram povećala zlatne rezerve, bez obzira gdje se one čuvale.

„Nadam se da da ćemo u narednom periodu postupati na odgovorniji način i u toj valuti imati rezerve koje će biti značajne“, rekao je Odović.

On je naveo da je Vlada, pored otplate dosta nepovoljnih kredita, uspjela da smanji javni dug tako da razne spekulacije da nema novca nijesu tačne.

„Mi imamo 322 miliona EUR, bez depozita i deviznih sredstava tako da uz ono što dolazi, planirane prihode od poreza i PDV-a, imamo stabilnu finansijsku situaciju. Novca ima i za program Evropa sad i paket mjera zbog fluktuacije izazvane krizom u Ukrajini“, rekao je Odović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije