fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada odobrila uplatu tri miliona EUR za ToMontenegro

Vlada odobrila uplatu tri miliona EUR za ToMontenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je odobrila uplatu tri miliona EUR avio-kompaniji ToMontenegro, čime će se osnovni i uplaćeni kapital nacionalnog avio-prevoznika uvećati i iznositi 26 miliona EUR.

Iz Vlade su saopštili da se tim nastavlja realizacija odluke o osnivanju te kompanije.

Odlukom je, kako su naveli, predviđeno da će Vlada, kao jedini osnivač, iznos osnovnog kapitala od 30 miliona EUR uplatiti u roku od godinu od dana registracije u jednoj ili više tranši, u cilju obezbjeđivanja adekvatnih sredstava za normalno funkcionisanje i efikasnog obavljanja djelatnosti kompanije.

Iz Vlade su kazali da je zaduženo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da, u saradnji sa ministarstvima kapitalnih investicija i unutrašnjih poslova, pripremi i Vladi dostavi analizu o mogućnosti isključenja ili zabrane skladištenja duvanskih proizvoda iz oblasti Slobodne zone Luke Bar.

„Vlada je usvojila informaciju o potrebi pokretanja postupka isključenja ili zabrane skladištenja duvanskih proizvoda iz oblasti Slobodne zone Luke Bar“, navodi se u saopštenju.

U informaciji se ističe da izvještaji međunarodnih partnera u kojima se izražava zabrinutost zbog velikog obima nelegalnog tranzita i nelegalnog stavljanja u promet duvanskih proizvoda na teritoriji Crne Gore, sa posebnim akcentom na aktivnosti u Slobodnoj zoni Luke Bar, ukazuju na postojanje okolnosti koje predstavljaju rizik za bezbjednost države.

Na sjednici je, imajući u vidu da je jedan od prioriteta Vlade preduzimanje odlučnih mjera da se u potpunosti zaustave nelegalne aktivnosti, koje osvjedočeno nanose štetu budžetu i međunarodnoj reputaciji Crne Gore, ocijenjeno da nadležni organi moraju da preduzmu mjere u cilju okončanja ilegalnih aktivnosti.

Vlada, kako je saopšteno, mora da razmotri situaciju u vezi sa primjenom Zakona o slobodnim zonama, kao i rizike koje implementacija tog akta nosi, naročito u dijelu tranzita i stavljanja u promet duvanskih proizvoda.

U skladu sa Zakonom o energetici, Vlada je donijela odluku o dodjeli budžetskih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

„Odlukom se iznos od milion EUR, utvrđen Zakonom o budžetu Crne Gore za ovu godinu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, dodjeljuje Crnogorskom operatoru tržišta električne energije.

Vlada je usvojila informaciju o potrebi pužanja pomoći proizvođačima mlijeka, u kojoj je konstatovano da je sektor mljekarstva naročito pogođen okolnostima nastalim kao posljedica epidemije COVID-19, jer je došlo do značajnog poremećaja usljed rasta cijena koncentrovane stočne hrane na tržištu.

Navodi se da su, u poređenju sa regionom, cijene stočne hrane u Crnoj Gori u prosjeku veće 12 do 18 odsto, a osnovni razlog skuplje cijene je to što se cjelokupna koncentrovana stočna hrana uvozi.

„Tim povodom, Vlada je dala saglasnost da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede isplati 210.736 EUR za potrebe pružanja jednokratne pomoći registrovanim poljoprivrednim proizvođačima mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama, kao i proizvođačima koji vrše preradu mlijeka na gazdinstvu u iznosu od 0,02 EUR po litru za jun i jul“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela godišnji program gazdovanja šumama za ovu godinu.

Navodi se da usvajanje programa i njegova implementacija imaju, u smislu odredbi Zakona o šumama, zadatak kvantifikovanja mjera na gazdovanju šumama po obimu, vrsti i vremenu izvođenja na godišnjem nivou, shodno planskim dokumentima u šumarstvu, a sve u cilju obezbjeđivanja održivog gazdovanja i upravljanja šumskim resursima.

Iz Vlade su kazali da su programom prikazana finansijska sredstva za sprovođenje mjera na gazdovanju šumama po gazdinskim jedinicama i šumskim područjima, po obimu i vrsti radova.

Kako su rekli, ukupno planirani finansijski prihodi planirani programom po osnovu gazdovanja šumama, korišćenja nedrvnih šumskih proizvoda i lovišta posebne namjene iznose 7.604.782 EUR.

„Vlada je usvojila informaciju o implementaciji Programske linije za podsticaj direktnih investicija za prošlu godinu, donijela odluku o dodjeli sredstava za podsticaj direktnih investicija i prihvatila ugovor o korišćenju sredstava za podsticanje direktnih investicija između Vlade i korisnika sredstava“, piše u saopštenju.

U informaciji se navodi da je nadležna komisija, na osnovu javnog poziva za učešće u programskoj liniji, pristupila vrednovanju jednog investicionog projekta – kompanije Calexico iz Podgorice.

Iz Vlade su rekli da je komisija ocijenila da je investicioni projekat zadovoljio sve definisane kriterijume i njegovim vrednovanjem su se stvorili uslovi za početak procedure odobravanja dodjele sredstava za podsticaj investicija.

Projektom je, kako se navodi, predviđeno da će vrijednost materijalnih i nematerijalnih ulaganja iznositi ukupno 306.116 EUR, čime će se ostvariti zapošljavanje 24 nove osobe.

Vlada je usvojila informaciju o aktivnostima na realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti za period od oktobra prošle do juna ove godine.

Navodi se da je za nastavak realizacije projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, kroz fazu dva, Vlada dobila zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Iz Vlade su kazali da je u okviru prve faze projekta (MEEP 1), koja se završila u martu 2018. godine, energetski unaprijeđeno 25 javnih objekata – devet obrazovnih i 16 zdravstvenih.

Implementacija druge faze projekta (MEEP 2), kako su podsjetili, započela je 1. septembra 2018. godine, a planirano je da traje do 31. decembra 2023. godine.

Iz Vlade su kazali da je vrijednost budžeta projekta šest miliona EUR.

Kako su naveli, u okviru MEEP 2 planirano je unapređenje energetskih karakteristika 15 objekata zdravstvenog sistema, uspostavljanje monitoring sistema za praćenje nivoa komfora u zdravstvenim objektima, kroz praćenje potrošnje energenata i vode.

„Kao i kreiranje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru, što će omogućiti da se nakon realizacije druge faze projekta, radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u ostalim zdravstvenim objektima, finansiraju iz ušteda ostvarenih u adaptiranim objektima“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja poštanske djelatnosti u Crnoj Gori za period od 2019. do 2023, za ovu i narednu godinu.

U diskusiji je navedeno da donošenjem tog akcionog plana Vlada usklađuje svoje ciljeve i politiku zaštite slobode tržišnog nastupa, interese privrede, građana i korisnika poštanskih usluga, sa EU regulativom i standardima i obezbjeđuje dostupnost univerzalnih poštanskih usluga, kao i razvoj novih, savremenih poštanskih usluga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...