fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada nije revidirala smjernice

Vlada nije revidirala smjernice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada nakon donošenja Fiskalne strategije nije revidirala smjernice makroekonomske i fiskalne politike koje su bile obavezujuće za pripremanje zakona o budžetu za prošlu godinu, navodi se u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI).

U izvještaju o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u prošloj godini, koji su uradili senatori Milan Dabović i Branislav Radulović, se navodi da se provjerom usklađenosti procedura i aktivnosti sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, u dijelu izrade strateških dokumenata i objavljivanja podataka, može konstatovati da su uglavnom realizovane, ali je skrenuta pažnja na niz stavki.

Fiskalna strategija donijeta je nakon Smjernica makroekonomske i fiskalne politike, Zakona o budžetu i rebalansa u junu, prenosi Pobjeda.

“Utvrđene su neusklađenosti između Fiskalne strategije i rebalansa u junu. Vlada nakon donošenja Fiskalne strategije nije revidirala Smjernice makroekonomske i fiskalne politike obavezujućih za pripremanje zakona o budžetu, tako da DRI nije bila u mogućnosti da ocijeni usklađenost drugog, odnosno rebalansa donešenog u decembru sa Fiskalnom strategijom koji se odnose na limite potrošnje”, naveli su iz DRI.

Realizovanje budžeta iskazano predlogom završnog računa budžeta nije usklađeno sa limitom potrošnje utvrđenim rebalansom iz decembra.

“Planom sanacije deficita i javnog duga, uz dodatne mjere predviđene Fiskalnom strategijom, planiran je ukupni efekat fiskalne konsolidacije u prošloj godini od 161,7 milion EUR”, konstatuje DRI.

Poređenje prošle i 2016. godine kod stavki prihoda i rashoda obuhvaćenih konsolidacijom pokazuje razliku u iznosu od 119,9 miliona EUR. Projekcija prihoda prezentirana u Fiskalnoj strategiji za prošlu godinu je bila 1,5 milijardi EUR, dok su predlogom zakona o završnom računu budžeta, korigovanim za nalaze revizije iskazani prihodi manji 12 miliona.

Istovremeno, Fiskalnom strategijom su, kako navode, projektovani rashodi 1,8 milijardi EUR, dok su predlogom zakona o završnom računu budžeta, korigovanim za nalaze revizije iskazani rashodi manji 5,9 miliona EUR.

Od osam obavezujućih indikatora, konstatovala je revizija, realizovana su dva koja se odnose na kriterijume da tekući prihodi i donacije budu veći od tekućih izdataka i transfera.

“Indikatori koji se odnose na ostvarenje primarnog budžetskog suficita, učešća gotovinskog deficita u nominalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) do tri odsto i učešća javnog duga u nominalnom BDP-u do 60 odsto nijesu realizovani”, zaključuje se u izvještaju.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...