fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada neće raditi novi rebalans budžeta

Vlada neće raditi novi rebalans budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija u ovom momentu ne smatra neophodnim predlaganje novog rebalansa budžeta, iako su prihodi od turizma za sedam mjeseci manji za 460 miliona, odnosno 85 odsto, u odnosu na prošlu godinu, piše Dan.

Skupština je u junu, na predlog Vlade, usvojila rebalans, kojim je bilo projektovano smanjenje prihoda od turizma za 40 odsto.

“Imajući u vidu izraženu sezonalnost kada je u pitanju punjenje budžeta u ljetnjim mjesecima, a koje je uslovljeno efektima ljetnje turističke sezone, podaci o realizaciji prihoda pokazuju da se prihodi budžeta naplaćuju ispod plana utvrđenog izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu”, rekli su Danu iz Ministarstva.

Razlog manje naplate ukupnih prihoda budžeta, kako su objasnili, jeste prevashodno niža naplata prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) uslovljena manjim prometom koji ostvaruju prevashodno strani turisti.

“I pored značajno većeg pada prihoda od turizma od projektovanog, naplata prihoda budžeta u dosadašnjem periodu ne prati visoke stope pada, već prihodi bilježe pad na nivou od oko dva odsto u odnosu na planirano rebalansom budžeta. Imajući u vidu navedeno, u ovom trenutku ne smatramo neophodnim predlaganje novih izmjena i dopuna budžeta za ovu godinu”, naveli su iz Ministarstva.

Međutim, kako su dodali, Ministarstvo finansija na dnevnoj osnovi prati trendove kretanja, kako prihoda, tako i rashoda budžeta, i shodno tome će se odlučivati o eventualnoj potrebi korekcija budžeta za ovu godinu.

Na pitanje hoće li rebalans raditi pod sadašnjim ministrom ili će ta obaveza sačekati novog ministra finansija, iz Ministarstva su odgovorili da će odluka o predlaganju nacrta rebalansa biti donijeta u okviru redovnih procedura i shodno potrebama.

Ministarstvo je u četvrtak na sajtu objavilo podatke o izvršenju budžeta za osam mjeseci
Podaci pokazuju da su prihodi za osam mjeseci pali 22,1 milion, da su rashodi uvećani za 23,8 miliona u odnosu na rebalans, a da je deficit budžeta iznosio 312 miliona EUR, što je 45,9 miliona više u odnosu na planirani.

Najčitanije