fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada ne može sazvati Skupštinu akcionara EPCG

Vlada ne može sazvati Skupštinu akcionara EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je, sazivanjem vanredne sjednice Skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG), prekršila Zakon o privrednim društvima, piše Pobjeda.

Kako navodi list, Vlada, kao akcionar, nije mogla sazvati sjednicu za 25. februar, već su to mogli da urade ili Odbor direktora EPCG ili Privredni sud, ukoliko Bord to nije uradio za mjesec nakon zahtjeva akcionara.

Vlada je na sjednici od 14. januara odlučila da traži od Odbora direktora EPCG da što prije sazove vanrednu Skupštinu akcionara na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrješenju i imenovanju novih članova Borda.

Odbor direktora je imao rok od 30 dana od prijema zahtjeva da sazove Skupštinu akcionara.

Međutim, Vlada nije čekala da Odbor direktora kompanije EPCG sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara, već je u dnevnim listovima Dan i Vijesti, tokom vikenda, objavila da je sazvala vanrednu Skupštinu akcionara za 25. februar.

Redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG), Vladimir Savković, je Pobjedi kazao da pravo na sazivanje Skupštine akcionara iz člana 135. stav 1. Zakona o privrednim društvima, akcionari čije akcije predstavljaju najmanje pet odsto osnovnog kapitala društva, bilo da je riječ o državi ili drugom pravnom subjektu, ostvaruju u skladu sa stavom 4. tog člana.

“Oni to čine upućujući u datom slučaju Odboru direktora zahtjev za sazivanje Skupštine akcionara, a uz njega i dnevni red i predloge odluka za čije se donošenje zalažu”, rekao je Savković.

On je precizirao da je, shodno članu 135. stav 5. Zakona, Odbor direktora dužan da sazove Skupštinu akcionara u roku od 30 dana od dana prijema takvog zahtjeva.

“Ukoliko se to, međutim, ne desi, u skladu sa članom 152. Zakona, akcionar po čijem zahtjevu nije postupljeno svoje pravo može ostvariti sudskim putem, što je mehanizam osmišljen upravo radi zaštite vlasničkih interesa u slučaju da uprava društva ne izvršava svoje zakonske obaveze”, objasnio je Savković.

Ukoliko Privredni sud naloži sazivanje Skupštine akcionara, izvršenje te odluke je ponovo u nadležnosti Odbora direktora, koji treba da objavi i organizuje Skupštinu u roku koji utvrdi sud. Tek ako Odbor direktora ne posluša Privredni sud, akcionar, u ovom slučaju Vlada, stiče pravo da sazove Skupštinu akcionara i objavi je, shodno Zakonu.

Kako piše Pobjeda, s obzirom da se ništa od toga nije desilo, Vlada je, zakazavši nezakonito Skupštinu akcionara, otvorila vrata tužbama. Svaki akcionar EPCG može da se žali Privrednom sudu zbog nezakonito zakazane sjednice, a nakon odluke suda obaraju se sve odluke nezakonito sazvane Skupštine.

Na dnevnom redu sjednice biće razrješenje svih članova Odbora direktora i imenovanje novih članova. Vlada traži razrješenje Đoka Krivokapića, Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Nikole Vujovića i Miloša Konatara.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...