fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da utvrdi gornju granicu cijene nafte i naftnih derivata

Vlada da utvrdi gornju granicu cijene nafte i naftnih derivata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je Vladu da utvrdi gornju granicu cijene nafte i naftnih derivata na način da ona ne može preći nominalni iznos od 1,1 EUR po litru.

„Na taj način bi se stalo na put daljem povećanju cijena, a samim tim i daljem pogoršanju socio-ekonomskog položaja građana“, naveli su iz Unije.

U toj radničkoj asocijaciji smatraju da bi limitiranje gornjeg iznosa bilo najbolje rješenje, jer bi država i u tim tržišnim uslovima prihodovala velika sredstva po osnovu naplate od akciza, koje na naftu i naftne derivate trenutno iznose nestvarnih 60 odsto.

Iz USSCG su poručili da se protive najnovijem poskupljenje nafte i naftnih derivata koje je kruna poskupljenja troškova života u prethodnom periodu.

Oni su kazali da će najnovije poskupljenje goriva usloviti dodatan rast cijena životnih namirnica, prevoza i druge robe i usluga i time prouzrokovati novi udar na ionako osiromašene budžete građana.

„Od januara ove godine cijena nafte i naftnih derivata je drastično porasla, te je krajnje vrijeme da se preispita politika utvrđivanja iste“, smatraju u Uniji.

Kako su naveli, za proteklih šest mjeseci cijena eurosupera 95 je porasla čak 19 centi, sa 1,14 EUR na 1,33 EUR, a eurodizela 16 centi, sa 1,03 EUR na 1,19 EUR.

„Ukoliko bi sadašnje cijene nafte i naftnih derivata uporedili sa zemljama okruženja, na primjer Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH), vidjeli bi da su iste u navedenim zemljama niže za više od 20 centi po litru goriva, pri čemu treba imati u vidu da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu“, dodaje se u saopštenju.

U Uniji smatraju da Vlada, zbog ukupne krize izazvane pandemijom koronavirusa koja je prouzrokovala gubitak radnih mjesta, smanjenje zarada i pad ekonomske i kupovne moći pojedinca i porodica, ne smije da dozvoli dalje urušavanje životnog standarda.

Najčitanije

Premiunuo Milutin Maraš

Podgorica, (MINA) - Legenda crnogorskog stonog tenisa, Milutin Maraš, preminuo je u 86. godini,...