fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da izađe sa konkretnim socio-ekonomskim mjerama podrške privredi

Vlada da izađe sa konkretnim socio-ekonomskim mjerama podrške privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada treba da izađe sa konkretnim socio-ekonomskim mjerama podrške privredi, zaposlenima i građanima, s obzirom na to da paraliza društvenog života, izazvana mjerama uvedenim zbog koronavirusa, prijeti da izazove dramatične posljedice, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, kazao je da vlade zemalja u regionu već uveliko realizuju obuhvatne pakete ekonomske podrške.

“Stoga je čudno da crnogorska Vlada, koja na svakom koraku ističe da je ne samo regionalni, već i evropski lider u ekonomskom rastu, ne nudi niti jednu konkretnu mjeru, pa makar i na nivou regionalnih, a kamoli evropskih okvira”, naveo je Bečić u saopštenju.

Situacija se, kako je ocijenio, polako približava zoni ključanja, tako da je potrebno da Vlada hitno obezbijedi zarade zaposlenima u mikro, malim i srednjim preduzećima, koji su onemogućeni da posluju, na način što bi se za vrijeme trajanja mjera neto zarade uplatile na žiro račune zaposlenih, a porezi i doprinosi takođe prebacili na teret države.

“Takođe, potrebna je hitna finansijska pomoć u iznosu od jedne prosječne neto zarade svim domaćinstvima koja imaju tri i više članova, odnosno u iznosu od jedne minimalne zarade za ona koja imaju jednog ili dva člana, jer će ta sredstva na kraju građani svakako upumpati u sistem, tako da će ova mjera imati multiplikativni efekat”, smatra Bečić.

Pored toga, kako je dodao, neophodno je garantovati zaposlenima u javnom sektoru, izuzev javnih funkcionera, kao i penzionerima, da im ni u kom slučaju neće biti smanjena primanja i da će ona biti redovna.

“S obzirom na to da se Elektroprivreda (EPCG) nalazi u većinski državnom vlasništvu i da su građani prinuđeni da borave u domovima i stvaraju mnogo veću potrošnju nego obično, solidarno bi bilo da ta kompanija 60 odsto umanji cijenu struje u mjesecima trajanja ove krize, kao i da posebno pogođeni korisnici imaju mogućnost otplate na odloženo, nakon završetka epidemije”, saopštio je Bečić.

Svako drugačije postupanje EPCG bilo bi, kako je ocijenio, klasičan izdajnički čin prema sopstvenim građanima i želja da na njihovoj muci ostvari ekstra profit.

Bečić je rekao i da bi Investicioni-razvojni fond (IRF) trebalo da učini dostupnijim, odnosno da pojednostavi i ubrza kreditne linije, posebno za mikro i mala preduzeća, jer je brzina i efikasnost nužna za očuvanje likvidnosti.

“Smatram da kamatna stopa ne treba da prelazi jedan odsto, krediti treba budu beskamatni kada su u pitanju mikro i mala preduzeća, a grejs period da bude najmanje dvije godine. Takođe, potrebna je i puna transparentnost procesa, na način da na dnevnom nivou IRF objavljuje zahtjeve koji su pristigli, kao i kredite koji su odobreni sa navođenjem iznosa, uslova i svih drugih značajnih elemenata”, rekao je Bečić.

On je dodao da je potrebna transparentnost i u procesu trošnje sredstava sa žiro računa Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), na način da se svakodnevno, pored prihoda odnosno donacija koje pristižu, objavljuju i podaci o svim isplatama, odnosno izdacima sa tog humanitarnog računa, a ne jednom sedmično kako je to Vlada odlučila.

“Naravno, tu je i potreba usmjeravanja mnogo većih sredstava Crvenom krstu, rebalans budžeta, pomoć majkama sa troje i više djece kojima je ukinuta naknada, kao i fokusiranje na poljoprivredu”, zaključio je Bečić.

Najčitanije