fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryVjetroelektrana potvrda dobrih ekonomskih odnosa sa Maltom

Vjetroelektrana potvrda dobrih ekonomskih odnosa sa Maltom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlične političke i ekonomske odnose Crne Gore i Malte potvrđuje i gradnja vjetroelektrane Možura, čije je svečano otvaranje planirano za danas, ocijenjeno je na sastanku premijera dvije države, Duška Markovića i Josepha Muscata.

“To je prvi put da kompanija u državnom vlasništvu ulazi na prostor druge države i to u važnoj oblasti – energetike. Za nas je to nova lekcija i veliki znak povjerenja koje gajimo prema Crnoj Gori”, rekao je Muscat u Vili Gorica.

On je dodao da je presudno za odabir Crne Gore bilo to što je u pitanju dobra i bezbjedna investiciona destinacija.

Marković je kazao da je tokom sadržajnih razgovora zajednički prepoznat i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

„Turizam, poljoprivreda i zdravstvo su samo neka od polja u kojima vidimo potencijale za snažnije povezivanje naših zemalja“, saopštio je Marković.

On je kazao i da je Malta primjer ekonomski uspješne male evropske zemlje koja je cjelovito iskoristila svoje potencijale.

Marković i Muscat će prisustvovati svečanom puštanju u rad vjetroelektrane Možura, druge po veličini u Crnoj Gori. Elektranu će pustiti u rad crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte, Joe Mizzi.

Vjetroelektrana je proizvodni objekat snage 46 megavata (MW), koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po dva MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

Vjetroelektrana Možura godišnje će proizvoditi oko 120 gigavat sata (GWh) energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona EUR.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, definisano je da elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana pređe u trajno vlasništvo države 2035. godine.

Najčitanije