fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVisok stepen zadovoljstva uslugama

Visok stepen zadovoljstva uslugama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rezultati istraživanja o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, koje je objavila Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), pokazuju visok stepen korišćenja usluga i zadovoljstva njihovim kvalitetom.

Istraživanje je, kako je saopšteno iz EKIP-a, takođe pokazalo i da građani nijesu u dovoljnoj mjeri upoznati sa svim važnim telefonskim brojevima i pravima i procedurama za zaštitu svojih prava i interesa u oblasti elektronskih komunikacija.

“Rezultati istraživanja pokazuju da 55,3 odsto ispitanika posjeduje fiksnu telefonsku liniju, 98 odsto koristi mobilne elektronske komunikacione usluge, 96,7 odsto prati televizijske programe, kao i da 85 odsto ispitanika koristi internet”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Rezultati istraživanja pokazuju da je kvalitetom usluga fiksne telefonije zadovoljno 79,7 odsto korisnika, mobilne 84,7 odsto, ulugama pristupa internetu takođe 84,7 odsto korisnika, dok je kvalitetom slike televizijskog programa zadovoljno 86,1 odsto korisnika usluge distribucije televizijskog programa.

Istraživanje je pokazalo da fiksnu telefonsku liniju ima 55,3 odsto ispitanika, a da je cijenama usluga zadovoljno njih 64,8 odsto.

“Procenat korisnika koji su u prethodnih godinu imali smetnje u korišćenju iznosi 32,2 odsto, dok je brzinom otklanjanja smetnji zadovoljno 78,3 odsto korisnika. U prethodnih godinu 37,2 odsto korisnika je kontaktiralo podršku za korisnike svog operatora, dok je 75,3 odsto korisnika zadovoljno uslugom koju su dobili”, rekli su iz EKIP-a.

Mobilne elektronske komunikacione usluge u Crnoj Gori koristi 98 odsto ispitanika.

“Broj korisnika sa mobilnim telefonom putem kojeg mogu pristupiti internetu je 87,8 odsto, dok 87,3 odsto ispitanika posjeduje takozvani pametni telefon”, pokazalo je istraživanje.

Od ukupnog broja korisnika mobilnih usluga 94,3 odsto koristi uslugu telefonskih poziva, 66,6 odsto uslugu SMS poruka, a 68,6 odsto uslugu pristupa internetu.

Neku od internet aplikacija za komunikaciju – Viber, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, koristi 85 odsto korisnika mobilne telefonije.

“Generalni nivo zadovoljstva korisnika uslugama mobilnih mreža iznosi 84,7 odsto, dok nivo zadovoljstva korisnika njihovim cijenama iznosi 72,2 odsto. Servise podrške za korisnike, u prethodnih godinu, koristilo je 37,3 odsto korisnika mobilne telefonije, dok je pruženom uslugom zadovoljno 83,5 odsto korisnika”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Broj građana Crne Gore koji prati televizijske programe preko nekog od sistema za distribuciju televizijskog signala iznosi 88,9 odsto, dok 7,8 odsto korisnika prati programe koji se emituju putem radiodifuznih sistema.

Nivo zadovoljstva kvalitetom slike je 86,1 odsto, kvalitetom ponude programa zadovoljno je 73,3 odsto, a cijenama 68,1 odsto korisnika koji koriste usluge provajdera televizijskog programa.

Broj građana koji je u prethodnih godinu konstatovao smetnje ili prekide u prijemu signala iznosi 42,9 odsto, dok je brzinom otklanjanja tih smetnji zadovoljno 66,9 odsto ispitanika.

Kao ključni razlog kod izbora provajdera TV programa, građani izdvajaju cijenu usluga, a zatim slijede kvalitet i izbor programa.

Kvalitetom internet servisa u Crnoj Gori zadovoljno je 84,7 odsto, a cijenom 75,6 odsto ispitanika.

Istraživanje je obuhvatalo i stepen korišćenja i upoznatosti građana sa pojedinim važnim telefonskim brojevima.

Taj segment je pokazao da broj građana koji je upoznat sa brojem 1180, kao uslugom univerzalne službe informacija o telefonskim brojevima fiksne i mobilne telefonije, iznosi 37 odsto.

Za jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 zna 30,9 odsto populacije, dok je sa namjenom ovog broja upoznato samo 15,8 odsto ukupne populacije.

Pozivni broj za policiju 122 prepoznaje 83,8 odsto građana Crne Gore, za hitnu medicinsku pomoć 124 njih 70,8 odsto, dok 65,9 odsto ispitanika prepoznaje broj službe zaštite i spašavanja, odnosno vatrogasaca, 123.

Broj 129 koji se odnosi za pomoć na moru prepoznaje svega 9,7 odsto građana.

Za EKIP je čula skoro polovina građana Crne Gore, dok je sa njenom predmetnom djelatnošću upoznato 18,5 odsto.

Procenat građana Crne Gore koji je upoznat sa pravima korisnika elektronskih komunikacionih usluga iznosi 38,3 odsto, dok je procenat onih koji su upoznati sa procedurom zaštite svojih prava 41,1 odsto.

Za potrebe EKIP-a, agencija za ispitivanje javnog mnjenja Damar Plus je sprovela istraživanje koje se odnosi na stepen zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovedeno krajem maja i početkom juna i to na uzorku od hiljadu ispitanika, starosti od 15 i više godina.

Najčitanije

EK: Izabrati predsjednika Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Izbor predsjednika Vrhovnog suda i napredak u izradi izmjena Zakona o...