fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryViši sud se oglasio nenadležnim za postupanje protiv Rodića

Viši sud se oglasio nenadležnim za postupanje protiv Rodića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Viši sud u Podgorici donio je rješenje kojim se oglasio nenadležnim u predmetu po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kojom se advokati Goran Rodić, Siniša Gazivoda i Marija Radulović terete za prevaru u pokušaju.

“U tom predmetu Viši sud u Podgorici oglasio se stvarno nenadležnim za postupanje. Po pravosnažnosti rješenja spisi predmeta biće dostavljeni nadležnom sudu. Nastupanje pravosnažnosti zavisi od toga da li će biti izjavljena žalba”, saopštila je portparolka Višeg suda u Podgorici, Aida Muzurović Dnevnim novinama.

Ona je dodala da ukoliko bude izjavljena žalba dalje će odlučivati Apelacioni sud kao drugostepeni.

Rok za žalbe je tri dana od prijema prepisa rješenja.

U prvobitnoj optužnici SDT-a koja u cjelosti nije prošla na kontrolnom ročištu, advokati su se teretili i za stvaranje kriminalne organizacije.

Kako je vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici odbacilo taj dio optužnice, SDT se žalilo i predmet je predat drugostepenom sudu.

Apelacioni sud potvrdio je odluku Višeg suda, nakon čega se on oglasio nenadležnim.

Apelacioni sud je prije 20-ak dana odbio kao neosnovanu žalbu SDT-a na rješenje Višeg, kojim je obustavljen postupak protiv advokata Rodića, Gazivode i Radulović zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Stoga, će se Rodiću, Gazivodi i Radulović suditi za krivično djelo prevara u pokušaju.

Na kontrolnom ročištu specijalna tužiteljka Stojanka Radović navela je da je optužnica zasnovana na dokazima prikupljenim tokom istrage.

S druge strane, odbrana i optuženi su tražili obustavu postupka, tvrdeći da ne postoji ni osnov sumnje, a kamoli dokazi za potvrđivanje optužnice.

Prema navodima istrage, Rodić i njegove kolege su ta djela počinili na način što su čelnicima italijanske kompanije A2A obećavali povlašćen položaj u istragama pokrenutim protiv te kompanije, a zauzvrat su tražili novac.

Naime, advokati su se prvobitno teretili za podstrekavanje na davanje mita, odnosno da su imali namjeru da sa 600 hiljada EUR podmite glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi ovaj obustavio istragu protiv kompanije A2A. Tokom istrage SDT je djelo prekvalifikovalo, čime je advokatima stavljeno na teret da su pokušali da prevare čelnike te italijanske kompanije.

Najčitanije