NaslovnicaBusiness Top StoryViši sud potvrdio optužnicu protiv Kneževića i Đurđića

Viši sud potvrdio optužnicu protiv Kneževića i Đurđića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića.

Njima će biti suđeno pred sudijom specijalnog odjeljenja Dragojem Jovićem, kazala je televiziji Vijesti savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović.

Optužnicom specijalne tužiteljke Stojanke Radović, oni se terete za nezakonito izdavanja garancije na iznos od 12,5 miliona EUR.

Kneževiću je na teret stavljeno krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, dok se Đurđić tereti za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

U optužnici se navodi da je Knežević 20. maja 2015. godine s umišljajem nagovorio Đurđića, glavnog izvršnog direktora Atlas banke, da potpiše i ovjeri službenim pečatom garanciju za Kaspia Properties Holdings Limited iz Dubaija, na 12,5 miliona EUR.

Dok je Knežević iz Londona tvrdio da nije kriv, drugooptuženi Đurđić je tokom istrage objasnio kako je do potpisivanja sporne garancije došlo, ali i otkrio da to su to radili i ranije.

U tužilačkom aktu, tužilac osim izjave svjedoka detaljno objašnjava kriminalne radnje koje se optuženima stavljaju na teret, ali i rezultate ekonomsko-finansijskog vještačenja kojim je utvrđeno da su garancije izdate u suprotnosti sa bankarskim propisima.

To je samo jedna u nizu istraga koie je pokrenulo Specijalno tužilaštvo protiv Kneževića i članova njegove kriminalne grupe, a koja je rezultirala podizanjem optužnice. U drugim istragama šteta koju su, kako se sumnja, nanijeli, prelazi ukupno preko pola milijarde EUR.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije