fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVišestruki benefiti za građane od zajedničkih graničnih prelaza

Višestruki benefiti za građane od zajedničkih graničnih prelaza

Beograd, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potpisivanje bilateralnih ugovora o zajedničkim graničnim prelazima donijelo bi građanima višestruke benefite i omogućilo olakšice prilikom putovanja na području Zapadnog Balkana, ocijenili su ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i direktor Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matej Zakonjšek.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je saopšteno da je Bojanić, tokom posjete Beogradu, sa Zakonjšekom razgovarao o unapređenju regionalne transportne mreže i vezama Crne Gore sa susjednim zemljama.

Bojanić je izrazio riječi podrške za napore koje transportna zajednica ulaže na polju uspostavljanja zajedničkih graničnih prelaza.

„Potpisivanje bilateralnih ugovora o zajedničkim graničnim prelazima donijelo bi višestruke benefite građanima – unaprijeđenu koordinaciju, uklanjanje nepotrebnih kontrola, optimizaciju resursa kao i reducirano vrijeme čekanja“, navodi se u saopštenju.

Zakonjšek je rekao da su kontrole na jednom graničnom prelazu najnapredniji primjer u oblasti regionalne saradnje, što bi omogućilo olakšice prilikom putovanja na području Zapadnog Balkana.

Sagovornici su razgovarali i o uspostavljanju kontrola na jednom mjestu – graničnom prelazu Dobrakovo/Gostun, koji je glavni prelaz između Srbije i Crne Gore, a lociran je na TEN-T-ovom jezgru same mreže.

„Sporazumi koji propisuju regulativu vezano za granične prelaze moraju ići uporedo sa infrastrukturnim unapređenjima. Crna Gora i Srbija su potpisale ugovor 2011. godine, koji se, uslijed nedostatka adekvatnih kapaciteta, još ne sprovodi“, navodi se u saopštenju.

Sastanak je bio i prilika da se razgovara i o napretku u vezi sa tim ugovorom. Kada se dođe do zajedničkog rješenja, građani će imati priliku da uživaju benefite zajedničkog željezničkog graničnog prelaza u Bijelom Polju.

Kako je saopšteno, Stalni sekretarijat transportne zajednice će, u vezi sa ugovorima po osnovu zajedničkih graničnih prelaza, nastaviti da podržava stvaranje zajedničkog tržišta za željeznički prevoz.

S obzirom da se radi o malom tržištu, a da su zemlje pojedinačno nedovoljno spremne da samostalno razvijaju željeznički sistem, jedino rješenje je otvaranje na regionalnom nivou.

„Sve to bi doprinijelo dodatnom podsticaju za poboljšanje kooperacije kod upravljačkih infrastruktura, ali takođe i samim poduhvatima u oblasti željezničkog saobraćaja koji bi zasigurno, u buducnosti, bio konkurentan na regionalnom kao i na nivou Evropske unije (EU)“, navodi se u saopštenju.

Bojanić je tokom razgovora informisao Zakonjšeka o progresu u vezi sa radovima na dionici auto-puta Bar-Boljare.

Ta dionica je dio rute 4 TEN-T jezgrene mreže, koja je prioritet u okviru ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan.

Zakonjšek i Bojanić su se složili da bi obostrana saradnja sa internacionalnim partnerima dovela do ubrzanja same implementacije u vezi sa jednim od najizazovnijih infrastrukturnih projekata u crnogorskoj istoriji.
(kraj) jlb

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...