fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše sredstava za digitalizaciju kao osnovu industrije 4.0

Više sredstava za digitalizaciju kao osnovu industrije 4.0

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova finansijska perspektiva Evropske unije (EU) do 2027. godine trebalo bi da omogući više sredstava i rad u novim oblastima u mnogo većem obimu, među kojima je i digitalizacija, jedna od osnova industrije 4.0, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

PKCG je organizovala završnu konferenciju projekta Trilateralna spremnost za promjene InTERact 4.0, pod nazivom Industrija 4.0: Mogućnosti, izazovi i perspektive.

Projekat finansira EU kroz program prekogranične saradnje Interreg Italija – Albanija – Crna Gora.

Iz PKCG su kazali da su tokom događaja predstavljeni krajnji rezultati projekta i razgovarano o trenutnom stanju kada je u pitanju industrija 4.0 u Crnoj Gori, budućim izazovima i razvojnim šansama.

Direktorica Sektora za projekte PKCG, Tanja Radusinović, kazala je da ta privredna asocijacija trenutno implementira 22 projekta koji se finansiraju iz različitih fondova EU.

„Nadamo se da će nova finansijska perspektiva EU za period od ove do 2027. godine, kako je i opredijeljeno, donijeti više sredstava, te omogućiti podizanje kapaciteta i unapređenje prekogranične saradnje, ali i rad u novim oblastima i u mnogo većem obimu, među kojima je i digitalizacija, jedna od osnova industrije 4.0“, rekla je Radusinović.

Ona je objasnila da se projekat inTERact 4.0, koji se formalno završava danas, bavio pitanjima digitalizacije, industrije 4.0 i osavremenjavanja rada malih i srednjih preduzeća.

Partneri na njegovoj realizaciji bili su privredne komore Crne Gore, Albanije i Barija, Centar za promociju ekonomije i preduzetništva iz Drača, Fakultet za inovativno inžinjerstvo Univerziteta u Salentu, Pulja i u jednom periodu Fakultet za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran.

„Aktivnosti projekta su usmjerene na stvaranje poslovnog okruženja koje je u službi digitalnih inovacija, jačanje obrazovnog sistema, pružanja podrške preduzetničkim kompanijama u početnoj i fazi rasta, osnaživanje privrednih grana sa potencijalom za rast i pokretanje javnog dijaloga o prednostima digitalne transformacije“, dodaje se u saopštenju.

Iz PKCG su objasnili da je važnost tog procesa jasno prepoznata od EU, koja je Agendom za digitalnu Evropu do 2027. godne planirala fond od preko 100 milijardi EUR za istraživanje, inovacije, obrazovanje i osposobljavanje u oblasti digitalne transformacije.

„Osnovni proizvod projekta inTERact 4.0 je izrada Smjernica za razvoj preduzeća kojima je potreban rast zasnovan na bržoj i efikasnijoj organizaciji resursa i kreiranju novih vrijednosti i poslovnih modela koji odgovaraju potrebama potrošača“, kazala je Radusinović.

Projekat je predvidio izradu Smjernice konsolidacije za preduzeća koja moraju osnažiti tržišnu poziciju prije korišćenja tehnologija četvrte generacije za sticanje konkurentske prednosti.

Profesorica Univerziteta Donja Gorica (UDG), Ivana Ognjanović, govorila je o trenutnom stanju u Industriji 4.0 i aktivnostima kompanija u kreiranju odgovarajućih servisa za njenu implementaciju.

„Iako Industriju 4.0 mnogi poistovećuju sa svojevrsnom revolucijom, ne možemo to percipirati kao jedan događaj, već je to kompletan proces koji uključuje aktivnosti sa kratkoročnim i dugoročnim efektom industrija“, rekla je Ognjanović.

Ona je objasnila da se Industrija 4.0 koristi naizmjenično s četvrtom industrijskom revolucijom i predstavlja novu etapu u organizaciji i kontroli industrijskog lanca vrijednosti.

Govoreći o Crnoj Gori u kontekstu Industrije 4.0, Ognjanović je podsjetila da je EU 2018. pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan s naglaskom na jačanje digitalne ekonomije i društva i podsticanje istraživanja i inovacija kao ključnih u tim naporima.

Nedugo zatim Crna Gora je usvojila Strategiju pametne specijalizacije, kao jedina država koja je to uradila da nije članica EU.

Profesor sa Elektrotehničkog fakulteta (ETF), Radovan Stojanović, smatra da Crnoj Gori nedostaje razvojni IT koji bi doprinio implementaciji visoke tehnologije.

On je apelovao da se formira zajednica institucija koja će sinergijskim djelovanjem podržati procese digitalne transformacije.

Profesor s UDG-a, Ramo Šendelj, smatra da su u Crnoj Gori samo na individualnom nivou, odnosno od pojedinih institucija, prepoznata kretanja u okviru Industrije 4.0.

„Očekujem od PKCG, koja značajno doprinosi ovom procesu, da još snažnije radi na integraciji crnogorskih kapaciteta“, zaključio je Šendelj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U februaru skoro 38 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je u februaru u kolektivnom smještaju ostvareno 37,76...