fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše od milion EUR za poravnanje duga CGES-a i Montenegro bonusa

Više od milion EUR za poravnanje duga CGES-a i Montenegro bonusa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dividenda u iznosu od 1,03 miliona EUR koju je država dobila od svojih dionica Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) biće iskorišćena za poravnanje duga kompanije Montenegro bonus za neplaćeno korišćenje infrastrukture i dosadašnje gubitke, pišu Dnevne novine.

List piše da je to odlučeno na posljednjoj sjednici Vlade kako bi se ispunile obaveze iz informacije o statusu dužničko-povjerilačkih odnosa ova dva energetska subjekta.

Naime, u zaključku od 25. aprila 2019. godine konstatovano je da CGES potražuje 1,42 miliona EUR od takođe državne kompanije Montenegro bonus, koja je zadužena da vrši isporuku električne energije Kombinatu aluminijuma u Podgorici, a po osnovu angažovanja prenosnog kapaciteta i po osnovu gubitaka.

Ovaj akumulirani dug izmiren je samo dijelom, tako što je Montenegro bonus podigao kredit od 400 hiljada EUR.

Nakon transakcije, tadašnja Vlada donijela je i zaključak da se potpiše ugovor kojim će biti regulisane obaveze između dvije kompanije – najkasnije do 25. februara 2022. godine.

Njegova suština je da se do kraja roka iz državnog budžeta izdvoji 1,024 miliona EUR tako što će se prihodi po osnovu vlasništva i ostvarene dobiti energetskih kompanija u državnom vlasništvu koristiti za regulisanje međusobnih odnosa, ali bez kamata i sudskih troškova.

Dioničari CGES-a su 26. oktobra usvojili odluku da se od prošlogodišnjih 12,46 miliona EUR profita, 7,48 miliona isplati kao bruto iznos dividende, dok su 4,98 miliona EUR pridružili neraspoređenoj dobiti iz ranijih godina.

U predlogu budućeg sporazuma o rješavanju dužničko-povjerilačkog odnosa, koji bi trebalo da potpišu v.d. izvršnog direktora CGES-a Ivan Asanović i izvršni direktor Montenegro bonusa Radoš Zečević, navodi se i mogući scenario ako pomenuta sredstva ne budu uplaćena do 20. februara naredne godine.

U tom slučaju, Montenegro bonus iz vlastitih sredstava mora da isplati cijeli dug kao i zateznu kamatu koja iznosi 175,56 hiljada EUR, što ukupno čini 1,2 miliona EUR.

U slučaju da tih sredstava nema, ona će biti obezbijeđena prinudnom naplatom – blokadom svih računa, odnosno prodajom pokretne i nepokretne imovine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije