fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše oblasti za unapređenje privredne saradnje sa Rumunijom

Više oblasti za unapređenje privredne saradnje sa Rumunijom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivreda i prehrambena industrija, energetika, IT sektor i turizam oblasti su u kojima je moguće početi prve poslove i ojačati saradnju crnogorskih i rumunskih privrednika, saopšteno je na sastanku predsjednika Privredne komore, Vlastimira Golubovića i ambasadora Rumunije Viorela Ardeleanua.

„Vrlo sam zainteresovan da produbimo saradnju i povećamo obim trgovinske razmjene sa Crnom Gorom. Nadam se i da ćemo kao partnerska zemlja doprinijeti da ubrzate vaš put prema EU“, rekao je ambasador Ardeleanu.

On smatra da će ulazak Crne Gore u EU biti presudan za razvoj ekonomije, što potvrđuje i primjer Rumunije, koja je zahvaljujući prilikama proizašlim iz članstva udvostručila bruto domaći proizvod (BDP).

Golubović je, predstavljajući crnogorske makroekonomske pokazatelje, kazao da Crna Gora želi da sarađuje sa Rumunijom, ali i da se ugleda na najbolje i najuspješnije ekonomije EU, među kojima i na rumunsku.

„Spoljnotrgovinska razmjena sa Rumunijom, posebno naš izvoz, na desetine puta su manji od onoga što je naš cilj, a rumunske investicije u Crnoj Gori su od 2006. godine iznosile svega pet miliona EUR. Moramo učiniti napor da mijenjamo stvari na bolje“, poručio je Golubović.

Dogovoreno je da se kroz potpisivanje novog sporazuma konkretizuje saradnja privrednih komora Crne Gore i Rumunije, te razmotri mogućnost zajedničke organizacije poslovnog foruma, tokom kojeg bi se predstavili investicioni potencijali i mogućnosti partnerstva na konkretnim biznis projektima.

Iz PKCG je saopšteno da bi forumi mogli da budu i sektorski, pa bi jedan od prvih povezao privrednike iz sektora informacionih tehnologija, a odmah zatim bi pokrenuli mogućnost dolaska rumunskih turista u Crnu Goru.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...