fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVirtuelna realnost u službi promocije kulturne i istorijske baštine Crne Gore

Virtuelna realnost u službi promocije kulturne i istorijske baštine Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat pod nazivom Due Mari – Next Generation Tourism Development, koji osim Crne Gore uključuje još Albaniju i Italiju, doprinijeće unapređenju turizma, posebno jer se radi o inovativnom turističkom proizvodu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Predstavnici Ministarstva, uz kolege iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), ugostili su prošle sedmice predstavnike Ministarstva turizma i ekologije Albanije, kao vodeće partnere na tom projektu, koji se realizuje pod okriljem programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora, a na kojem su partneri i predstavnici italijanskih regija Pulja i Molize.

„Glavni cilj projekta je izrada interaktivne web platforme na kojoj će virtuelno biti predstavljena ponuda sve tri zemlje, sa posebnim akcentom na kulturnu i prirodnu baštinu i to kroz Due Mari turističku rutu“, navodi se u saopštenju.

Ukupan budžet projekta je oko 5,2 miliona EUR, a budžet MEK-a je preko 700 hiljada EUR.

Na sastanku je bilo riječi o načinima jačanja prekogranične saradnje, zajedničkim prioritetima u turizmu, kao i o postignutim rezultatima u vezi sa kreiranjem inovativnog turističkog proizvoda na kojem trenutno rade.

Do sada je obrađeno 180 od ukupno 270 lokacija sa kojih će biti prikupljene fotografije i 360VR snimci koji će biti postavljeni na zajedničku web platformu.

„Rok za sprovođenje ove aktivnosti je kraj aprila naredne godine, a u planu je i postavljanje info tabli, interaktivnih totema i sveobuhvatna promocija lokaliteta koja će doprinijeti njihovoj boljoj vidljivosti“, objasnili su iz Ministarstva.

U planu je i realizacija pilot projekta adaptacije prostora i izrade replike prve štamparske prese na Balkanu – Štamparije Crnojevića u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Narodnim muzejem Crne Gore.

Predstavnici MEK-a i Turistička organizacija (TO) Podgorica su sa gostima iz Albanije obišli kulturno-istorijsku “Ljubavnu stazu do kulturnog identiteta Podgorice”, čiji će lokaliteti, uključujući Sastavke, Staru varoš sa Sahat kulom, Kuslevovu kuću, Starodoganjsku i Džamiju Osmanagića, biti dio buduće virtuelne rute DUE MARI.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije