fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVelike šanse da region bude prepoznat kao atraktivan za nova ulaganja

Velike šanse da region bude prepoznat kao atraktivan za nova ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zapadni Balkan ima velike šanse da u post-kovid periodu bude prepoznat kao atraktivan za nova ulaganja kompanija iz regiona i velikih međunarodnih korporacija, ocijenili su zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije za ekonomski sistem, Fatmir Bitići i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da su Bitići i Spajić razgovarali o više tema vezanih za upravljanje javnim finansijama u cilju podrške građanima i privredi.

Oni su, kako se navodi, razgovarali i o politikama i mjerama za privlačenje i podršku novih investicionih kompanija.

„Saglasivši se da Zapadni Balkan ima velike šanse da u post-kovid periodu bude prepoznat kao atraktivan region za nova ulaganja kompanija iz regiona, ali i velikih međunarodnih korporacija, kako zbog blizine zemalja Evropske unije, tako i zbog tekućih procesa koji podižu konkurentnost zemalja regiona i cijelog Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da povećanje minimalne zarade utiče na podizanje životnog standarda građana i povećanje svih zarada u privredi.

Bitići je istakao da je u protekle četiri godine Vlada Sjeverne Makedonije, u inkluzivnom dijalogu sa sindikatima i privrednim komorama, uspjela da poveća minimalnu zaradu za oko 56 odsto, a inkluzivnost i transparentnost su procesi koji se primenjuju u donošenju svih strategija, politika, programa i mjera, u cilju njihove efikasnosti.

Iz Ministarstva su kazali da su na sastanku konstatovani odlični odnosi dvije zemlje i da je izražena nedvosmislena riješenost za dalje produbljivanje saradnje na svim nivoima.

Kako su rekli, na sastanku su razmijenjena iskustva u sprovođenju mjera podrške privredi i građanima u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize, izazivane pandemijom koronavirusa.

„Kada su državni budžeti formirani za podršku zdravstvenom sistemu i održavanju likvidnosti ekonomije i zadržavanja radnih mjesta za građane, ali i za razvojne projekte koji će ubrzati proces oporavka u post-kovid periodu“, kaže se u saopštenju.

Spajić je, kako su naveli iz Ministarstva, upoznao Bitićija sa programom Evropa sada i svim benefitima koje će građani Crne Gore dobiti njegovom realizacijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije